A legújabb interjú : Szablya Ákos ceremóniamesterrel, aki a 2017-es Hungarian Wedding Award győztes ceremóniamestere!

Ceremóniamester blog

A legújabb interjút olvashatjátok el velem, a ceremóniamestered -del Nagy Brigitta - www.elkeltem.hu jóvoltából. Köszönöm a megtisztelő felkérést! ;) 

 

Az elmúlt napokban nem mással készítettünk interjút,

mint Szablya Ákos ceremóniamesterrel, aki a 2017-es Hungarian Wedding Award győztes ceremóniamestere!

Cikkünkben Ákos nem csak a díj megnyerésének öröméről, hanem az esküvőkön való részvételéről is mesél Nektek, hogy közelebbről is megismerhessétek magát a ceremóniamester szolgáltatást, és Ákos nem mindennapi munkáját is!

Mesélj magadról, hogyan kerültél az esküvők világába? Mi vonzott az esküvőkben?

Eredendően esküvői fotósnak készültem. Nagyon szeretek fényképezni és állítólag jó szemem is van hozzá. Mivel több barátom is fotós, így az ő segítségükkel próbáltam hobbi fotósként esküvőkre bejutni. Azonban, hogy megtapasztaljam belülről milyen egy esküvő az első felkérésem mégsem “second shooter” -ként, hanem ceremóniamesterként történt meg. Majd onnan további felkéréseket kaptam, ezen kívül mást ceremóniamesterekkel is összedolgoztam.

 

Miért lettél éppen ceremóniamester? Hogyan indult a pályafutásod?

2010 óta dolgozom ceremóniamesterként. Először természetesen mellékállásban, ingyen. Majd szép lassan építettem föl a karrieremet. Nagyon jó állást cseréltem fel erre a szakmára, de egyáltalán nem bántam meg. Anno Budapest legnagyobb fitness-wellness termeit vezettem, így az A1 Wellnesst, majd később a Fitness Factory-t és az Omszk Wakeboard pályát, ugyanis az egyik végzettségem testnevelő tanár.

 

A ceremóniamester sokakban úgy él, mint egy modern vőfély. De mesélj egy kicsit bővebben: mi fán terem a ceremóniamester?

Mi is a Ceremóniamester, a ceremóniamesterség !? Egyszerűen fogalmazva a vőfély urbanizált, modern formája, minden népies külsőség elhagyásával. Megjelenése modern, elegáns és a legmagasabb színvonalú.

Ő az esküvő műsorvezetője, az események és programok koordinátora, aki a stáb munkáját is összehangolja, irányítja. A teljes ünnepséget az ifjú párral előzőleg közösen kigondolt tematika szerint vezeti le és a váratlan helyzeteket a megbeszélt kereteken belül meg is oldja. Így az ünnepeltek és a násznép mentesül minden bonyodalomtól és a felesleges tehertől, ami egy ilyen nagyszabású rendezvénnyel járhat.

ceremóniamester leveszi a terhet a vállatokról, hogy valóban csak egymásra és a vendégekre tudjatok figyelni, igény szerint különleges, vicces  rövid szórakoztató programokkal oldja a hangulatot és tartja ébren a vendégsereg figyelmét. Így lesz még gördülékenyebb és szórakoztatóbb mindenki számára az egész napos program. Én legalábbis így csinálom.

 

 

Mióta vagy a szakmában? Hány esküvőn vettél eddig részt?

Az esküvőket 300-ig számoltam. Büszke vagyok a több mint 170 pozitív visszajelzésre a párjaimtól és még büszkébb, hogy az igazi falusi esküvőtől (és mégsem vőfélyt hívtak) az óriás, 40 milliós költségvetésűn keresztül egészen a külföldön két nyelven lezajlottakig sikeresen megálltam a helyem.

 

Mit szeretsz a legjobban a hivatásodban? Mi motivál Téged?

Nagyon sok féle, fajta vállalkozásom, állásom volt már, de ebben a szakmában a visszajelzés azonnali: ugyanis ha az ember jól végzi a munkáját, akkor a pár, a család, a vendégek valóban látványosan jól fogják érezni magukat és még a helyszínen elismerésüket fejezik ki. Míg ha rosszul, akkor pedig megverik a ceremóniamestert. :) :) :) 

A viccet félretéve valóban az azonnali pozitív irányú visszajelzés a legerősebb motiváció.

 

2016-ban a három legjobb ceremóniamester közé jelöltek, majd 2017-ben győztes is lettél a Hungarian Wedding Award-on.
Milyen érzés hivatalosan is Magyarország legjobb ceremóniamesterének lenni?

Természetesen csodás érzés az elismerés, a Hungarian Wedding Award győztes ceremóniamesterének lenni és bár nem tudom, hogy kik szavaztak rám, de óriási hála ismeretlenül is feléjük!

Mindemellett be kell vallanom, hogy ugyanilyen fontos a párok, a násznép elismerése. Ráadásul ez a legfontosabb direkt információ egy CM munkásságáról, mert így első kézből -a pároktól- tudják meg, hogy is dolgozott a ceremóniamester.

 

A hivatásod nem csak a szakma alapos ismeretét igényli, hanem folyamatos megújulást, fejlődést.
Miben nyújtasz Te többet, mint más ceremóniamesterek?

Kétnyelvű, magyar és angol esküvőket is vezetek, így különböző külföldi weboldalakon, magazinokban, stb kísérem figyelemmel a nyugati szakmát. Próbálom mindig a körülményekhez, a pár, a násznép ízléséhez igazítani a programokat, az egész este menetét, hogy valóban még személyesebbé varázsoljam az esküvőt. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindez nem rólam szól – bár természetesen a CM személyisége kikerülhetetlenül benne van mindenben – hanem a hangulatot próbálom magasabb szintre, színvonalra emelni.

 

A ceremóniamester szolgáltatáson kívül a szervezésben is segítesz a Pároknak, ha igénylik? Vannak még plusz szolgáltatásaid is?

Természetesen a teljes szervezésben is segítek, hiszen esküvőim 90 százaléka sajnálatos módon esküvőszervező nélkül zajlik. Ez igazából nem az én munkám lenne, de kénytelen vagyok úgymond ellátni ezt a feladatot is, hiszen ha nem tenném akkor gyengébb lenne a végeredmény, amit viszont nem engedhetek meg magamnak.

 

Ha lagzi, akkor mindenkinek az elsők között esküvői játékok jutnak eszébe. Láttunk már sok olyat, amit maga a Pár sem élvez, pláne nem a násznép.

A jó hangulat egyik alapja, hogy eltaláljuk a Párhoz és a násznéphez illő, szórakoztató műsorokat. Te milyen játékokkal készülsz egy-egy esküvőre? Vannak halhatatlan kedvencek, vagy akár olyanok, amiket Te találtál ki?

A trend az, hogy a ceremóniamesterek egyre kevésbé játszatnak játékokat az esküvőkön. Ennek sok-sok oka lehetséges: még kezdők és nincs kellő tapasztalatuk, már kiégtek és unják a játékokat, már többször belebuktak, így nem próbálkoznak többé, nem jól vezetik le azokat, nem megfelelő személyekkel, nem megfelelő ideig, időben játszatják azokat, stb., stb.

Én személy szerint szembe megyek az árral, ugyanis minden esküvőn legalább kettő rövid, vicces programocskát illesztek be az események láncolata közé. Az esküvői játékok nagyon fontos szerepet töltenek beátmenetet képeznek a fő történések között és már húzzák is felfelé a hangulatot előkészítve a talajt a következő programnak, hogy az már egy magasabb platformról indulhasson el.

Én minden esetben egyedi játékokat kreálok, ugyanis vagy újat találok ki vagy az eredetit átírom, átalakítom a mai modern kor elvárásainak és így sokkal személyesebb élményt kap a násznép.

Persze, hogy vannak kedvenceim, de azt csak az esküvőimen láthatod (ugyanis ha itt megosztanám, akkor biztos, hogy le is nyúlnák azokat). Úgyhogy találkozunk egy hangulatos esküvőn! 

 

Tudom, nagyon vonz Téged Ázsia és az ottani kultúra. Mesélnél az Ázsiával és az esküvőszervezéssel kapcsolatos álmodról?

Imádok utazni és már 32 éve járom Ázsiát. Kelet a szívem egy részét teljesen ki is tölti. Kyokushinkai karatéztam közel egy évtizeden keresztül, majd ennek szellemi meghosszabításaként  a keleti tanokkal foglalkoztam; zent és bushidót tanultam. Az elmúlt közel 20 évben indiai tradíciót: jógát, védántát mester-tanítvány viszonyban tanulok. Nyugati vonatkozásában mindezt szomato pszichoterápiás ismeretekkel egészítettem ki Jerome Liss (Harvard), Maurizio Stupiggia és Rubens Kignel professzorok vezetésével.

Így természetes, hogy nagy vágyam az eddigi utazási tapasztalataimat, a csodálatos helyszíneket, a különleges ízeket, hangulatot, kelet esszenciáját egy esküvőbe sűríteni. Valószínűleg mindez csak egy álom marad, hiszen már csak a násznépet kiutaztatni pl. Kambodzsába, olyan plusz költségekkel jár ami nem fér bele, még egy nagy költségvetésű esküvő keretébe sem.

 

Mit várhatunk Tőled a jövőben? Megnyered a következő HWA-t is?

Természetesen örömömre szolgálna, ha újból el tudnám hozni a díjat, de ez már csak a szakmán múlik!

 

 

 

Ezúton is köszönöm Ákosnak, hogy együtt készíthettük el ezt az interjút, remélem máskor is lesz módunk együtt dolgozni!

Kedves Menyasszonyok!

Szívből ajánlom ceremóniamesternek Ákost az esküvőtökre! Nem csak azért, mert hivatalosan is Ő lett a legjobb ceremóniamester, hanem azért, mert igazi profizmussal és odaadással végzi ezt a nem mindennapi hivatást, mely a Ti tökéletes esküvőtöknek is záloga! Ákost keressétek bizalommal a ceremoniamestered.hu oldalon, vegyétek fel vele a kapcsolatot még ma!

 

 

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek