A Nagy Nap karmestere: a Ceremóniamester – beszélgetés Szablya Ákos Ceremóniamesterrel

Ceremóniamester blog

 
INTERJÚK

A Nagy Nap karmestere: a Ceremóniamester – beszélgetés Szablya Ákos Ceremóniamesterrel

 

 

 

 Írta Eve

 
 

Ha az esküvőd a közeljövőben van tervbe véve, akkor tudod, hogy mindent megadnál azért, ha nem kellene a hajadat tépve és százfelé szakadva szervezkedned. Jó hír, hogy a terhek zömét rábízhatod a ceremóniamesterre, aki mindent kézben tart, és mindehhez nektek csak a jelenlétetek szükséges. Lássuk be, ez megfizethetetlen. (Minden másra pedig ott a MasterCard.) Szablya Ákost 2016-ban az ország három legjobb ceremóniamestere közé választották a Hungarian Wedding Awards-on. Vele beszélgettünk a ceremóniamesterségről, olvassátok szeretettel.

 

Az esküvőn készült képek sosem hazudnak a hangulatról – Szablya Ákos ceremóniamester az ifjú párral

 
Miért és hogyan lettél ceremóniamester? Tulajdonképp mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között?

SZÁ: Eredetileg esküvői fotósnak készültem (voltam is esküvőn és elég jól is sikerült). Az egyik fotós barátom intézett egy esküvőt, ahol meglepetésemre nem fotósként, hanem mint ceremóniamester debütálhattam. Persze akkor még a vőfély szót sem ismertem, így pillanatok alatt az internet lett a legjobb barátom, és amit lehetett el is olvastam – főleg amerikai oldalakon. A mostani magamhoz, szakmai tudásomhoz képest borzasztóan szerepeltem az esküvőn, de a pár nagyon meg volt elégedve és más felkéréseket is kaptam… természetesen ingyen! Így indult a karrierem.

A ceremóniamester egyszerűen fogalmazva a vőfély urbanizált, modern formája, minden népies külsőség elhagyásával. Ő az esküvő motorja, műsorvezetője, az események és programok koordinátora – így az ünnepelteknek és a násznépnek nem kell foglalkoznia a felmerülő bonyodalmakkal, csak élvezniük az eseményt. A ceremóniamester igény szerint különleges és vicces bevillanó rövid programokkal oldja a hangulatot és tartja ébren a vendégsereg figyelmét. Így lesz még gördülékenyebb és szórakoztatóbb mindenki számára az esküvő. Én így csinálom!

 
Mit szeretsz a leginkább a munkádban?

SZÁ: Szeretem, hogy újabb és újabb emberekkel dolgozhatok együtt. Minden esküvő egy újabb kihívás, ezt sosem lehet megunni.

 

 

A párok mennyire bíznak Rád egyéb feladatokat az esküvővel kapcsolatban? Kérnek tippeket, javaslatokat a szervezéshez?

SZÁ: Természetesen! Ez egy teljesen személyre szabott szolgáltatás. Egy jó ceremóniamester a párokhoz, az ő habitusukhoz illeszti, hozzájuk hangolja az egész eseményt. Ettől lesz egyedi és különleges. Én a kívánságaiknak megfelelően velük együtt dolgozom ki a nagy nap menetét, akár határozott elképzeléseik vannak, akár nincsenek – akkor majd az ötletem alapján kialakulnak.

 

Mennyire gyakori az előre nem látott gikszer az esküvőkön és hogyan kezeled ezeket? Volt már erre példa?

SZÁ: Ó, megannyi ilyenbe belefutottam már. Hála istennek van egy tanári és egy pszichoterapeuta diplomám is, így elég jól értek az emberek nyelvén – és erre szükség is van. A lényeg, hogy minden gikszert a háttérben kell elsimítani, hogy a pár ebből semmit se vegyen észre. Volt már részeg nagybácsi aki annyira be volt tintázva, hogy fehér ruhás örömlánynak vélte az unokahúgát, a menyasszonyt. Volt már verekedés, hideg étel, kezdő kollégák bukdácsolása, és még sorolhatnám…

 

Van számodra legemlékezetesebb esküvő, vagy szívedhez azóta is közel álló pár valamilyen okból kifolyólag?

SZÁ: Nagyon szerencsés vagyok ebben a tekintetben, hiszen tényleg egymásra találunk a párokkal, illetve valószínűleg a honlapomon keresztül is érzékelhető a karakterem, az egyéniségem.
Így eleve azok a párok keresnek meg, akikhez leginkább illik a stílusom. Úgy néz ki, elég jól megtalálom a hangot a vendégekkel egy falusi laza esküvőtől a városi, ultra elegáns esküvőkig bezárólag is. Volt már részem mindegyikben. Majdnem mindenkivel tartjuk a kapcsolatot Facebookon, és persze vannak, akikkel személyesen is .

 

Mennyi idővel az esküvő előtt kell előbb “lefoglalni” Téged?

SZÁ: Már van a 2018-as szezonra is foglalásom, de inkább úgy fogalmazok, hogy az előző évben be szoktak telni a főszezonban lévő szombatok és csak pénteki napok maradnak szabadon, amikorra a “későn ébredő” párok közül többen át is teszik az esküvő időpontját. Ez egyébként valami hihetetlenül felemelő és megtisztelő érzés, amit nem győzök megköszönni.

 

Hogyan lehet egy ceremóniamesternek haladni a korral, a trendekkel? Honnan inspirálódsz új ötletekkel?

SZÁ: Mint minden szakmában, itt is folyamatosan informálódni és fejlődni kell. Ráadásul több szegmensben is: szakmai felkészültség, beszédkészség, általános műveltség terén, illetve ezeken keresztül egészen az etikettig, a helyes megjelenésig, stb. Úgy gondolom, hogy az egyes szolgáltatók közül a pároknak kell kialakítaniuk egy prioritási sorrendet. Azonban a ceremóniamester az a személy, aki fémjelzi az esküvőt, hiszen őt pillantja meg a násznép először. A megjelenése, hangja, a vendégekkel való törődése és ennek a képessége, határozottsága, profizmusa határozza meg az első benyomást a vendégekben és alakítja ki a véleményt már a legelején az egész eseményről.

 
Van örökzöld esküvői játék, ami maga az “Ász lap” a tarsolyodban?

SZÁ: Naná, de ez szakmai titok. Reménykedj, hogy összefutunk egy esküvőn, és akkor majd meglátod. Egyébként a legfontosabb ráérezni a vendégek stílusára és maximálisan rugalmasnak lenni.

 

 

 

Van számodra olyan része az esküvőnek, amitől lever a víz, ami problémás?

SZÁ: Az utazás: rengeteget vezetek, mivel az ország teljes területén vállalok esküvőket. Borzalmas a szombati (pl. balatoni) dugóban való esküvői helyszínre való eljutás.

 

Melyik a kedvenc esküvői időszakod/évszakod?

SZÁ: Május és szeptember. A hőmérséklet sokkal kellemesebb és a fények is szebbek.

 

Mit üzensz a 2017-ben esküdni készülő pároknak?

SZÁ: Legyenek nagyon körültekintőek a szolgáltatók kiválasztásában! Az esküvő hasonlít az építkezéshez: a végére legalább 10-25%-kal többe fog kerülni, mint amit az elején szánni szerettek volna rá. Ugyanis menet közben derül ki, milyen hatalmas különbségek vannak egy adott szegmens szolgáltatói között, s a különbséget látva megéri kifizetni a többlet költséget. Kicsit olyan ez, mint a fürdőszobai csempe keresgélés: mindent pénzt megér, hogy évek múltán is reggelente, fogmosás közben magamban megjegyezhessem a drágábban megvett csempére: De jó, hogy ezt választottam!

 

 

 

Pillanatképek az esküvők hangulatáról – Szablya Ákos ceremóniamester vezetésével

 

El ne felejtsétek, hogy az esküvő megismételhetetlen esemény. Pontosan ezért óriási a felelőssége minden szolgáltatónak. Mindig nézzétek meg a referenciákat, a párok által írt visszajelzéseket, az esküvőkön készült képeket, mert ezek adnak valós lenyomatot a ceremóniamester munkájáról, a hangulatról és bizonyítják, hogy nem önmaga írta ezeket. Ha keresgéltek a világhálón, akkor rögtön kapcsoljátok ki a fizetett hirdetéseket – ez csak reklám, viszont a nem fizetett megjelenők hosszú évek munkájával kerülnek az első oldalakra, ami máris egy szűrő, hogy nem kezdő az illető. Ne legyetek felületesek, szánjatok erre bőven időt, mert jól kell választanotok!

 

Szablya Ákos blogját, írásait, az esküvői ruhákra és egyéb esküvői trendekre vonatkozó ötleteit hivatalos weboldalán találjátok!

 

Szablya Ákos Instagram oldalát pedig itt.

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek