CEREMÓNIAMESTER ajánlja : Isteni Színjáték (La Divina Commedia) a zsámbéki templomnál

Ceremóniamester blog

... a Ceremóniamester -t nem riasztja el, hogy megint valószínűsíthetően nem egy felkapott programot ajánl , de hátha valaki az intellektuális időtöltéseket részesíti előnyben.... : Alighieri Dante Isteni Színjáték (La Divina Commedia) előadás a zsámbéki templom mellett, attól kb. 3 kilométerrel odébb és úgy jó száz méterrel magasabban fekvő Zsámbéki Színházi Bázison, a "Pulcinella-hangár"-ban kerül megrendezésre.

 


Jámbor József rendező az előadásról:

 

"A világhírű lengyel rendező Jerzy Grotowsky is kacérkodott az Isteni színjáték színpadra állításának gondolatával. Akkori dramaturgjával, az olasz származású Eugenio Barbával (aki ma a világhírű dán Odin Teatret igazgatója) el is készítette a mű színpadi átiratát, ám az előadás végül mégsem jött létre. A másik átdolgozás, mely hatással van az előadás koncepciójára az a megközelítés, melyben húsz éve, az öt ország részvételével megrendezett színházi fesztiválon, az ún "Pentagonale"-n az olaszországi Cividale-ban egy időben a város több terén játszották a "Commedia" -t a középkor misztérium-játékaihoz hasonlatos módon.
Az Isteni színjátékot terveztem már stúdiószínpadra is, de az igazán alkalmas terepet a Zsámbéki Színházi Bázison találtam meg. Az ún. "Pulcinella-hangár" - ahol a múlt évben Sztalker c. produkciónk nyitó- és záróképei játszódtak - vasajtókkal zárt iker-betonhangáraival tökéletesen alkalmas a Pokol köreinek megjelenítésére; a domb, amiben helyet foglal, a Purgatórium hegyének leképezésére; a tetején a fantasztikus panoráma, alant az egész Zsámbéki-medencével, pedig a Paradicsom megidézésére. Innen indulunk, ezek a kezdő gondolatok, de ha elcsábít bennünket valamely másik tér-részlet, engedünk a kísértésnek.
Dante 1300 körül íródott Commediájában színre lép a Mindenség, az akkori világ teológiai-filozófiai elképzelései szerint, a legmagasabb színvonalon, az akkori szellem csúcsait idézve. A főszereplő Firenze, korabeli történetekkel, figurákkal. Danték és Beatricék szinte a napi hírek szintjén és gondolatok, gondolatok, gondolatok... Ma, hétszáz évvel később, egy teljesen más közegben, talán bizonyos utalásokat nem értünk, nem érthetünk, de itt van helyette a mi korunk, a mi infernónk, a mi megtisztulásunk, a mi mennybemenetelünk. 
Ha van még nekünk ilyen."

 

 

Lelkek (Dante, Vergilius, Beatrice, Kleopátra, Boethius, Gorgosz, Picarda, Francesca, Charón, Lucifer, Cézár, Péter apostol, Dávid király, Horatius, Brutus, Martell Károly, Attila, a hun, Akhilleusz, Paolo, II. Anasztáziusz, Nagy Károly, Szókratész, Jusztiniánusz,, Cacciaguda, Dante nagyapja, Platón, Donato Forese, Cassius, Józsua, Gemma, Dionüszosz, Areopagitész Homérosz, Ovidius, Spanyol Izidor, Szt.. Benedek, Aeneas, Trisztán, Júdás, Aquinói Tamás, Arisztotelész, Minotaurosz, Makkabeus, Damiáni Szt. Péter és még sokan mások...

 

Előadás időpontok: 
ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI ÉS MŰVÉSZETI BÁZIS - Zsámbék
augusztus 18. (hétfő) 20:00 
augusztus 19. (kedd) 20:00

 

Revizor : "Megúszni persze nem lehet. Mármint a masszív klasszikus figyelmes elolvasását, értelmezését annak, aki nyolcvanperces keresztmetszetet óhajt bemutatni a monstruózus költői mű egynémely színeiből."

 

A "Pulcinella-hangár" a zsámbéki templomrom mellett, attól kb. 3 kilométerrel odébb és úgy jó száz méterrel magasabban fekvő Zsámbéki Színházi Bázison található. 

 

Kapcsolodó bejegyzések : Guenon : dante ezoterizmusa  dan brown : inferno-pokol  revizor

 

 


A Zsámbéki Színházi Bázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra.

A Zsámbéki Színházi Bázis GPS koordinátái: 

Latitude (szélesség)             Longitude (hosszúság)
N 47 33.421                             E 18 42.035
 

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek