CES 2014 -a legnagyobb Elektronikus Kütyük Kiállítása, képekben (is) - ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

Igazi pasis téma!!! Ígérem valami nőciset is összehozok hamarosan.. :)

Idén 47. alkalommal került megrendezésre az 1967-ben útnak indított CES (Consumer Electronics Show- Elektronikai Kiállítása), mely a szórakoztatóelektronikai eszközök mellett a számítástechnikát és annak részegységeit is magához vonzotta. A legelső kiállítást New Yorkban tartották, ám 1998 óta már kizárólag Las Vegasban kerül megrendezésre az esemény, tradicionálisan január elején. A kiállítás központja a Convention Center and World Trade Center (LVCC), de ahogy a Computex esetében, úgy itt is egyes gyártók készülnek privát rendezvényekkel, melyeknek különböző hotelek adnak helyet.

Az idei volt a  legnagyobb CES l, legalábbis a számok szerint. A szupershow vagy megashow-ként is emlegetett Consumer Electronic Show saját rekordját döntötte meg Las Vegasban.

Rendszerek
Az egyik ilyen eredmény, az intelligens rendszerekben történő gondolkodás és működés (pl. IOS mint az m-commerce motorja a mobil készülékeken, és az Android mint az olcsón megkapható tömegkészülékek rendszere). Internetezés és szörfözés mobilon, VoIP, streaming videó, videokonferencia és más virtuális megoldások és az ezzel járó, ezt körülbástyázó szabványok mind a CES-en jelentek meg először, és nyomukban ki is törtek a jogi háborúk (ld. Apple / Samsung párviadal, amely a két óriás rendszer első nagy nyilvános összeütközését is jelentette.)

A CES látogatók mindezt az “okos tévék” és “set top boxok” fantasztikus statisztériájának felvonulása mellett láthatták, mint ahogy az is feltűnhetett számukra, hogy a Microsoftnak már lassan egy gyenge statisztaszerep se jut: nem lehet ekkora technológiai ciklusokat ismmétlődően kihagyni. Érdekesség egyébként, hogy az Apple, amely önállóan nem vesz részt a CES-en, csak beszállítói és alvállalkozói révén van jelen, mennyire főszereplő, mennyire lesi mindenki, hogy épp hol tart, mire készül, és mennyire meghatározozza azokat a folyamatokat is, amelyekben nincs benne, látszik, hogy a forgatókönyvírók egyike évek óta és ma is - egyértelműen - a cupertinói óriás.

Internet of things 
Az a technológiai folyamat, hogy ma már nem csak a számítástechnikai eszközök, hanem gyakorlatilag minden bekapcsolható a hálózatba, a korábbi kísérleti fázisból eljutott a beta üzemmódba, és készülődik a tömegfogyasztásra. Ez egy hihetetlen álom megvalósulása, az emberi képességek kiteljesítése, kibővülése; élettelen tárgyak megtöltése emberi, társadalmi kapcsolati funkciókkal az internet révén. Ha nagyon le akarnánk egyszerűesíte a fogalmat, akkor végül is a robottechnológiáig, a tárgyak működtetéséig, távvezérléséig jutunk el, ami nem hangzik annyira izgalmasan, mint az “Internet of things”, de rávilágít arra, hogy napjaink szenzációit nem feltétlenül tegnap találták ki, hanem esetleg már tegnapelőtt is velünk éltek valamilyen formában.

Hordozható szenzoros számítástechnika
A “wearable computing technologies” is megszületett, felnőtt, és kitört a “koncepciók” világából: az egyszerű lépésszámlálókat űrtechnológiájú komplexitás váltja föl, ráadásul máris a tömegtermelés szintjén. A leginnovatívabb cégek ezen a téren a Fitbit (Nike), a legendás Pebble, avagy a Samsung Galaxy Smartwatch-a, és nyomukban tucatjával jönnek majd a látványos önfigyelő, testfigyelő gépezetek, hordozható egészségügyi laboratóriumok a CES-re és nemsokára a piacra is.

Virtuális valóság generálása
Nagy dolgok vannak készülőben ezen a területen is, sokan kipróbáltuk már a háromdimenziós jatékokat és stimulációs programokat, mindez Google szemüveggel és újabb kinetikus eszközökkel a virtuális valóság és a valóság egyre jobb és tökéletesebb kombinációját eredményezi.

Google autó
Nemrégiben egy Szilikon völgy-i stoptáblánál magam is találkoztam az első önmagát elvezető autóval, s innen feltehetően rohamléptekkel fejlesztik majd ezt a technológiát is. Az internet ipar kepzelőerejét és mágikus mindenhatóságát mutatja, hogy a pilóta nélküli járgányt nem a százéves nagynevű autós birodalmak, hanem a Google csinálta meg.

Google Glass
A virtuális valóság kapcsán már asszociáltunk erre az egyelőre primitive készülékre, amely az embert robottá képes alakítani, de bizonyos, hogy hamar elfelejthetjük majd az első verziót, és egy új iparág épülhet erre az eszközre. A Google Glass új lendületet adhat a social media számára is, hisz azok, akik önmaguk életéről eddig csak videóval, fotóval, szöveggel tudósítottak, rövidesen a szemtanú “szemszögéből” oszthatnak meg minden családi- vagy akár sporteseményt, gyakorlatilag a történéssel egyidejűleg.

Big Data
Ami a legfontosabb 2013-as trendet mutatja, és az irányt 2014-re, a CES-re és azon túl: a Big Data a mindennapi élet része lett. Hogy ez mi mindent jelent az egyén szempontjából, az most még nem látszik, de akár egész életünket visszapörgethetjük óráról órára, percről percre, és ez nem csak nosztalgiából történhet, hanem praktikus okokból is. Lehet, hogy ez ijesztően hangzik, de megtudhatjuk majd, hogy hogyan és mennyit alszik a 16 éves gyerek, milyen filmeket néz, milyen számítógépes játékot játszik, és ez hogyan hat testi és lelki fejlődésére. A technológia készen áll, már most akadnak, akik az életet filmező chip segítségével napjaik minden mozzanatát megörökítik, és az efféle életjátékok résztvevői bizonyosan meg fognak szaporodni 2014-ben.

 

 Két oldalt is ajánlanék a témában : computer audiophile és a stereophile . + wilson audio    wadia  

...és akkor következzenek az igazi, pasis nyálcsorgatós képek a hifi csúcsáról, a világ legjobb high-end cuccairól :

 

 a személyes álmom....Wilson Audio Alexia magasfényű narancsszínben is jöhetne... :) : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek