Élelmiszeripari botrányok, most épp a mérgező só van teritéken - ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

"Nézze meg jól, milyen csökkentett nátrium tartalmú sót vásárolt az idén – különösen, ha veseelégtelenség miatt vesz ilyet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanis összesen 13,3 tonna ilyen terméket hívott vissza, mivel a vizsgált minták állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával készültek és volt köztük olyan is, amiben egyáltalán nem volt csökkentett a nátrium tartalom. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti, írja honlapján a Nébih.

A közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatok megállapították, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben gyártott csökkentett nátrium tartalmú étkezési vákuum só elkészítéséhez állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról származó minták laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is.

A túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára akár kedvezőtlen hatással is lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása.

 

A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így bírságra számíthat. A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók az ilyenkor szokásos eljárás alapján a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A visszahívott só azonosító adatai:

megnevezése: Csökkentett nátrium tartalmú vákuum só 1 kg
csomagolása: átlátszó fóliazacskó
tételazonosítóra példa: 05 06 2014 A3
gyártási idő: 2014
A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

Egészséges embereknél a szervezet fel tudja dolgozni a növelt kálium-klorid bevitelt, így aggodalomra nincs ok. Ugyanakkor mivel a felhasznált kálium-klorid nem emberi fogyasztásra, hanem állati takarmányozásra alkalmas, további fogyasztása kockázatot jelenthet az eltérő szennyezőanyag tartalom miatt, tájékoztatott a Nébih.

A csökkentett nátrium-klorid tartalmú só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. A csökkentett nátrium tartalmú sóknál a nátrium-klorid egy részét (általában 30 százalék) kálium-kloriddal helyettesítik a túlzott sófogyasztás – és annak káros hatásai–csökkentése érdekében. Jelen esetben a kálium-klorid összetevő nem emberi fogyasztásra készült, ami – mivel az állati takarmányozásra szánt alapanyagok specifikációja (szennyezőanyag tartalma stb.) nem egyenértékű az emberi fogyasztásra szánt termékekkel – kockázatot jelenthet.

Ha több káliumot fogyaszt, szervezete a kálium egyensúly fenntartására törekszik, és egy bizonyos határig ki tudja védeni a szükségesnél nagyobb káliumbevitelt; a felesleget elsősorban a vesén keresztül, a vizelettel választja ki. Extrém nagy mennyiségű kálium bevitel a vese kiválasztó képességét meghaladhatja, és emelkedett vér-káliumszintet eredményezhet, melyet hiperkalémiának neveznek. Az emelkedett szint a szív működését megzavarhatja. Csökkent, károsodott vesefunkcióval rendelkező embereknél a kockázat fokozott. Leginkább az idős emberekre lehet veszélyes, ők érzékenyebben reagálhatnak a kálium káros hatásaira csökkent veseműködés vagy a kálium egyensúlyra ható gyógyszerek miatt. Más csoportok, például a megerőltető fizikai aktivitást végző emberek is érintettek lehetnek a bekövetkező dehidratáltság miatt, vagy akiknek csökkent a veseműködésük, akik bizonyos gyógyszereket szednek, vagy más kálium háztartást befolyásoló anyagcserezavaruk van."

forrás : http://divany.hu/

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek