Kayhan Kalhor koncert - ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

A ceremóniamester egyik kedvenc world music előadója látogat újra budapestre koncertet adni. Pár kedvenc lemezem Tőle: Shujaat Husain Khan-nal : a Ghazal, a Rain, a Moon Rise Over the Silk Road, a As Night Falls On The Silk Road, Ali Bahrami Fard -al :I Will Not Stand Alone, stb. Most egy másik nagyszerű zenésszel, Erdal Erzincan baglama-játékossal lép fel. Ezek a lemezek az ECM-nél jelentek meg (The Wind [ECM 1981 ] és Kula Kulluk Yakisir Mi [ECM 2181]).

A ceremóniamester tuti megy egy ilyen zenei különlegességre! 

 

 

Kayhan Karhol igazi csodagyerekként kezdte zenei pályafutását. Hét éves korában kezdett tanulni hangszerén, a kamáncsén, 13 évesen pedig már az Iráni Rádió és Televízió Nemzeti Zenekarának tagja volt. Öt évet töltött a zenekarnál, majd tudását tovább bővítendő, különböző régiók dialektusait tanulmányozta. A perzsa mellett származásából adódóan a kurd zenéből is sokat tanult, hiszen a két kultúrát legalább ugyanannyi köti össze, mint amennyi elválasztja. Az Iszlám Forradalom után - amikor sok egyetemet zártak be évekre -, elhagyta Iránt. Több nyugati országban élt, így Kanadában is, ahol az Ottawa-i Carleton Egyetemen tanult zeneszerzést. Elsősorban nem politikai okok miatt döntött a távozás mellett, hanem mert folyatni akarta zenei tanulmányait. Kiemelkedő tehetségére akkor figyelt fel a nyugati világ, amikor a csellista Yo-Yo Ma által alapított Silk Road Project tagja lett. A projekt kamarazenekarával, a Silk Road Ensemble-lel a világ legfontosabb színpadain léphett a közönség elé.

A Masters of Persian Musicban Irán legismertebb énekeseivel – Mohammad Reza Shajarian, Shahram Nazeri – játszott együtt és komponált számukra műveket. 1991-ben Dastan néven megalapította híressé vált, iráni klasszikus zenét játszó együttesét, majd 1997-ben Shujaat Khan indiai szitármesterrel és egy tablással kiegészülve elindította a Ghazal formációt. Zeneszerzőként filmekhez és TV sorozatokhoz komponált muzsikát, a Francis Ford Coppola rendezte Youth Without Youth című film zenéjén Osvaldo Golijovval dolgozott együtt. Három albuma – a Faryad, a Without You és a The Rain – is Grammy jelölést kapott, melyből az utóbbi lemez az iráni és az indiai zenei kultúra különleges fúziója.

Kayhan Kalhor hazája legkiválóbb mestereinek irányításával tanulta az iráni klasszikus zenét (radif), de származásából adódóan a kurd (és a török) zenének is jó ismerője. Irán legelismertebb énekeseivel (Mohammad Reza Shajarian, Shahram Nazeri) is játszott és komponált számukra műveket. 1991-ben Dastan néven megalapította híressé vált, iráni klasszikus zenét játszó együttesét, majd 1997-ben Shujaat Khan indiai szitármesterrel elíndította a Ghazal formációt, egy tablással kiegészülve, s összesen négy lemezt adtak ki. 1999 óta számtalan sikert ért el Yo-Yo Mával a Silk Road Ensemble zenekarban, és többször is játszott a világ egyik legismertebb vonósnégyesével, a Kronos Quartettel. Háromszor jelölték Grammy-díjra, jelenleg Teheránban él és tanít.

Legutóbb 2011-ben járt hazánkban, akkor egy tradicionális, korunk legkiválóbb perzsa zenészeiből álló együttes kísérte el. A Művészetek Palotájában a baglamán játszó Erdal Erzincan lesz partnere, akinek személyében Karhol remek társra talált. Mindketten szívesen kalandoznak az általuk képviselt stílus határmezsgyéin, egy pillanatra sem tévesztve szem elől a tradíciók tiszteletét. Ebben a szellemiségben készült el második lemezük is, melynek egyik vezérfonala, hogy a hagyomány ismerete és tisztelete sem zárja ki az újraértelmezés lehetőségét. Az eksztatikus szólók, az áramló kreatív energiák és a messzire mutató zenei ívek mágiája szabadul majd el a Fesztivál Színházban is.


Erdal Erzincan, aki Isztambulban tanult Arif Sag iskolájában, a hagyományos pengetőt használó játék helyett különleges, ujjpengetős technikát fejlesztett ki. 1994-ben megjelent, Tore című debütáló lemeze meghozta számára a nemzetközi sikert. 1996-ban Arif Saggal és a Kölni Filharmonikusokkal, majd 2004-ben a Bécsi Szimfonikusokkal is játszott. Törökországban az anatóliai baglama-tradíció legkiválóbb képviselőjeként tartják számon.

 

Müpa, 2014. május 21. szerda  19:30 — 21:00  1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.     tel: (+36-1) 555-300     Müpa

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek