Mitől lesz tökéletes egy esküvő!? - Ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

#ceremónia mester

#Hungarian Wedding Awards Winner

#Ceremóniamester

#Ceremóniamester referencia

Kedves Olvasó!

A Ceremónia Esküvő Magazinban megjelent cikkemet olvashatod el alább - Szablya Ákos Ceremóniamester: MITŐL LESZ TÖKÉLETES EGY ESKÜVŐ!? címmel, de ajánlom hogy keresd a kiadványt az újságárusoknál, hiszen megannyi szuper olvasnivalót találhatsz még benne!

 

A címét inkább "Hogyan cseszheted el az esküvődet" -re módosítanám szívem szerint.... A legborzalmasabb, hogy sok facebook oldalon a hozzá nem értő menyasszonyok "okosítják" egymást, pedig ők maximum 3-8 esküvőn voltak életük során, míg egy profi minimum 100-on vett már részt, nekem pl kb 350-400 volt már. Érthetetlen miért nem egy profi segítségét kérik a párok! 

 

Néha lehet, hogy túlságosan is keményen fogalmazok majd, de kérlek szívleld meg, hiszen közös érdek a jól sikerült esküvő! A felületességed az, amivel elronthatod Életed Legszebb Napját. Ugyanis te vagy az aki nem jársz kellőképpen utána  (vagy mert nincs rá időd, vagy felületes voltál, már belefáradtál, unod az ajánlásokat, a borzalmas honlapokat, stb) , hogy kit is válassz szolgáltatónak….. Pedig ez egy szép időszak is lehet, ha jól futsz neki. A legfontosabb, hogy vidáman keresgélj szolgáltatókat, személyesen találkozz az előzetesen kiválasztottakkal és ha nem szimpatikus állj tovább!

 

 

Azonban tudnod kell, hoy rendkívüli ütemben hígul fel a szakma. Profi kollégáktól rémálom történeteket hallok. Kezdő, ügyetlen szolgáltatók rögtön -jó esetben- középmezőnyből akarnak elstartolni anélkül, hogy végigjárnák kellő alázattal gyakorlatban a ranglétrát. Én ingyen dolgoztam kezdőként…. Hogy mer valaki elvállalni egy megismételhetetlen eseményt dilettáns kezdőként FIZETSÉGÉRT, mit sem törődve a hatalmas felelősséggel???

Természetesen nem neveket fogok sorolni a végtelenségig, hiszen elég ha felmész pár facebookos menyasszonyi oldalra és nyitott szemmel olvasol még nem is a “sorok között”. Pillanatokon belül rájöhetsz, hogy a magát profinak nevező illető SÍC! hozzászólásai, csupán a barátoktól, családtagoktól származnak. Honlapja nincs és a facebook oldalán mindössze néhány tucat kedvelő…. Profik nem attól leszünk, hogy magunkra aggatjuk a jelzőt. Nyisd ki a szemed és ne dőlj be a szélhámosoknak…!

 

Mi is a profizmus szó jelentése és eredete? A latin professiō szóból származik; szakképzett és gyakorlott (személy), aki már elsajátította szakmája részleteit, és ezeket megfelelően és eredményesen alkalmazza tevékenységében. Az alkalmazás tökéletességének különböző szintjeit az elért eredmények mennyisége és minősége mutatja;  valamely szakma hivatásos művelője, hivatásos, foglalkozásszerű,  a professzionizmus alapján működő ill. űzött, szakértői, mesteri….

 

 

Minden szakmában bizonyos helyzeteken, szituációkon “át kell égni”, hogy profivá válhass. Egy orvosit végzett -és 5 évet tanult és utána szakosodik!!!!- fiatal sem egyből professzorként kezd praktizálni….

…bár ha Neked mindegy akkor fogászati problémáddal is fordulj a haverodhoz, s ő majd egy laposfogóval kirángatja a szádból a fogad, ahelyett, hogy egy PROFI orvoshoz fordulnál...

 

Ceremóniamesterként a többszáz esküvőmön már mindent láttam : eső elmosta esküvőt, oda nem illő szolgáltatót, akivel profiként együtt kell működni, hiszen a cél MEGMENTENI AZ ESKÜVŐT!!! , részeg nagybácsit, aki a lábamhoz lefeküdve , magát borral leöntve üvöltözött a saját menyasszony keresztlányának : “ki ez a fehér ruhás “qu” (örömlány) és mit keres itt!??…., vendéget, aki részegen a vőlegényt, a dj-t, zenekart, ceremóniamestert vagy épp más vendéget “kóstolgatott”  .., verekedést, betoppanó, vicsorgó kutyát, részegeket, lányok hajhuzigálós-sikoltozós “showműsorát”, hiányzó csokrokat, kellékeket, hideg ételt, elfogyott italokat, találkoztam már kezdő, béna fotóssal, akinek a templomnál lemerült a fényképezőjének akkumulátora (persze második gép nélkül érkezett) és így csak a vacsora utántól készíthetett, az aksi feltöltése után újra képeket….gagyi hangosítással, ami miatt elviselhetetlen minőségben szólt a zene, zenekarral, amelyik rémálom módon zenélt vagy az egész műsoruk -még az ének is - playback volt….., dj-vel, aki egy előre leválogatott/mixelt cd-t játszott le a buliban és közben úgy csinált, mintha scratch-t volna, fején a füllhallgatóval, halottam esküvőről amiről a hivatalos szerv elküldte a dj-t, mert nem volt Artisjus tagdíja befizetve (hiszen nem volt profi) és így zene nélkül maradt a násznép…, stb , stb,  stb.  

A lényeg, hogy ezeket a problémákat meg kell oldani, -lehetőleg a háttérben, hogy a pár ne is tudjon róla- de egy kezdő szinte biztos, hogy nem tudja profi módon kezelni az ilyen váratlan helyzeteket, hiszen még semmi tapasztalata nincs … és ez az egyik lényeg: TAPASZTALAT!

 

 

A másik nagyon fontos szempont: jópár menyasszonyos facebook oldalon sokszor olvashatsz ilyen (és hasonló) bejegyzést, hogy “xy volt a fotósunk, a világ legprofibbja és 40 ezerért vállalta”… Gondolkozz el kérlek! Hogy vállalhat valaki 40000-ért , ha egy profinak a felszerelése kb 4-5millió??? Hogy tudja kitermelni a költségeit!??? Hogy ad számlát!?? Mert ha profi az illető, akkor a felszerelésének is annak kell lennie, legyen az fotós, filmes vagy Cm (nekem pl több mint 30 öltönyöm van, amik sajnos 2-3 évente a kukába landolnak, hiszen nem bírják a vegyszeres tisztítást, + cipők, ingek, nyakkendők, +tisztítás minden esküvő után, SAJÁT mikrofon, stb) Tehát az illető nem lehet profi…így őt ne is hasonlítsd össze a profikkal…ugyanúgy ahogy értelmetlen egy Zsigulit egy Ferrari-hoz mérni. Lehet, hogy neked kielégítő a 40 ezres fotós és ez rendben is van (mert nem érdekelnek a képek vagy csak ennyit szánsz rá stb), csak kérlek NE MONDD azt hogy PROFI!

Ha már a Facebookon keresgéltél (vagy ismerős ajánlott valakit), akkor legalább csekkold le az illetőt a világhálón és nézd meg van-e honlapja. Alap, hogy legyen! Mióta van? A nem fizetett találati lista hányadik pozicióján található? Ha az elején található az sok mindent elárul: régóta dolgozik, sok-sok munkával érte el a pozicióját, megbízható, van elérhetősége, szabályozva van a munkája, GDPR, stb. Nézd meg a referenciáit.

Nálam az összes visszajelzésem facebookon megtalálható és meg van jelölve a párok neveivel a hitelesség kedvéért (hisz annyian magukról irogatnak véleményeket), sőt így még írhatsz is nekik. ;)

 

A legjobbak nem olcsók, de ha a teljes esküvő bekerülési díjához méred százalékosan, hogy egy jobb szolgáltatót milyen többletköltséggel kaphatsz (1-10%) meg egy közepeshez képest, akkor az a bizonyos plusz már nem is olyan sok. Hidd el megéri! Nincs jobb érzés, mint a végeredményt látva azt mondani, hogy ez még többet is megért volna. 

 

..és félre ne érts: a kezdő is lehet tehetséges és ha bevállalja kezdőségét, akkor emberileg, etikailag is korrekt - ezzel semmi baj nincs. Mindenki volt kezdő valamikor, de kevesek válnak profivá... Ha ezek ellenére Te szerződsz vele ( ..és a szerződésen van a hangsúly, mert szabályozva legyen minden, hogy hibás teljesítés esetén tudj valamit kezdeni az ügyben!) akkor nincs baj, mert a felelősség a Tied és tudod is mire számíthatsz a lényegesen kedvezőbb honorárium ellenében….a választás a Tied!

 

Azonban, ha rosszul választottál akkor utólag meg szégyelled, s nem is osztod meg és ez bizonyos szempontból érthető is -hisz ki akarja a szennyesét kiteregni- és egyben szomorú is, hogy a béna, nem oda való szolgáltatókról a párok nem írnak leleplező véleményt így segítve az éppen keresgélő menyasszonyokat…. Kérlek, ha Te belefutottál ilyen szolgáltató(k)ba, akkor segíts másokon azzal, hogy őszintén elmondod a véleményed!

 

Remélem, hogy jól fogsz választani és ezzel a kis írással a segítségedre lehettem!

Csodás esküvőt kívánok Nektek!

 

Szablya Ákos Ceremóniamester - Hungarian Wedding Awards győztes és többszörös jelölt ceremóniamester 

https://ceremoniamestered.hu  

https://www.facebook.com/szablyaakoscm/

https://www.facebook.com/szablya.akosceremoniamester

You can read more english language: MC's feedbacks   vagy  magyarul: ceremóniamester visszajelzések

Sőt a Ceremóniamester -ed facebook1 és CM2 oldalain a párok meg vannak jelölve a hitelesség kedvéért (hisz annyi kamu referenciát olvashattál már máshol), sőt így még írhatsz is Nekik ;)Még ez is érdekelhet - a Ceremóniamester ajánlja

Válogatás visszajelzéseinkből, írásainkból és az esküvői kisokosból

A Ceremóniamester +Zita és Sanyi

Szia Ceremóniamester -ünk, Ákos! Kipihentük a szombat estét, ezért most szeretnénk megköszönni még egyszer ( és még ezerszer) az egész napi és az az előtti időszakot. Végtelenül profi volt minden, nem véletlen, hogy te voltál az első, akire le akartunk csapni az előzetes esküvői tapasztalatunk alapján. Minden kérdésünkkel fordulhattunk hozzád, főleg amikor már mi is elvesztünk a nagy szervezkedésben, akkor Te ott voltál és a legjobb tanácsokkal és végtelen türelemmel fordultál felénk. Hatalmas részed volt benne, hogy a Nagy Nap is zökkenőmentesen alakuljon. Nagyon hálásak vagyunk Neked, hogy ilyen szuperül alakult minden, erre örökké emlékezni fogunk! Alig várom a következő esküvőt a családban, hogy harmadjára is hatalmasat bulizhassunk együtt! Sok puszi, Zita és Sanyi       Master of Ceremonies's feedbacks  ceremóniamester visszajelzések  https://www.facebook.com/szablyaakoscm/

Elefántháton a tigrisek nyomában - ceremóniamester ajánlja

A Ceremóniamester (-ed) szokott irogatni: verset, prózát legfőképp magának. Már jó pár írásom megjelent különböző folyóiratokban. Most épp egy utazással kapcsolatos élményözönt osztanék meg Veletek a csodás Thaiföldről. ;) 

Milyen ismérvek alapján válasszunk fotóst az esküvőnkre!? - a ceremóniamester szempontjai

Természetesen a saját preferenciáitok alapján. Én, a Ceremóniamester (-ed) csak pár, esetleg fel nem merült, új támpontot szeretnék adni mindehhez.   tovább olvasom ➡️        
Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ceremóniamester ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!