Múzeumok éjszakája 2015 - Ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

ceremóniamester egyik kedvenc múzeumát  -a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 103., Budapest, 1062)-

és annak a programját kiemelten ajánlja a figyelmedbe! 

 

Ha még nem jártál a múzeumban akkor egy kis infó róla :

A Szépművészeti Múzeum szakmúzeuma, amelynek gyűjtőkörébe a Távol-Kelet művészeti emlékei tartoznak. Hopp Ferenc magángyűjteménye volt a gyűjtemény alapja, mely mintegy 4000 tételt számlált. Ezt, akárcsak az Andrássy úti palotáját, 1919-ben, nem sokkal halála előtt adományozta a magyar államnak. A múzeum 1923-ban nyílt meg. Több, már meglévő múzeumi gyűjteményből egészítették ki az állományt, így kerültek tárgyak a múzeumba azIparművészeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeumból, a Néprajzi Múzeumból és a Nemzeti Múzeumból is. További magángyűjtemények (pl Wartha Vince) valamint 1945 után vietnami, kínai és észak-koreai állami ajándékok is bővítették állományát.

 

2006-ban már kb. 23 000 műtárgyat tartanak nyilván, különösen jelentősek a japánközépkori művészet emlékei és a kínai bronz- és porcelántárgyak. A teljes múzeumi gyűjtemény kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel. A szakmúzeum állandó kiállító helye 1955 óta a Ráth György Múzeum, míg a Hopp Ferenc Múzeumban rendszeresen időszaki kiállításokat rendeznek. Utóbbiak tematikusan válogatva mutatják be feliratokkal, fotókkal és jól összeválogatott tárgyakkal egy-egy keleti ország, nép életét, szokásait, kultúráját. 

 

 

...és akkor az idei Múzeumok Éjszakája   "Az indológus indián-Baktay Ervin emlékezete" című kiállításuk tematikájához illeszkedik.

Baktay Ervin India kultúrájának egyik legfontosabb korabeli kutatója volt, festőművészként indult, majd fordításaival, tanulmányaival, útikönyveivel szerzett nevet magának, s a világhírű indiai festőnő, Amrita Sher-Gil nagybátyjaként családi élete is szorosan kapcsolódott Indiához.

A Múzeumok Éjszakáján együtt barangoljuk be a Baktay korabeli Indiát.

 

 

18.00 Ünnepi Megnyitó

18.10 Indiai gasztronómia - Kárai Dávid (ízHUSZÁR), a Nosalty.hu főszerkesztőjének salátái Baktay Ervin ízlése szerint.

18.30 Irtl Melinda gyerekprogram/jóga
Interaktív mesés-mozgásos keleti tantörténet "a pajkos nyuszi" c. Buddhista szemléletû estimese inspiràciója nyomán.

 

19.00 Ráhangolódás az estére - Atma Sound koncert: Hangutazás 432 hertzre hangolva

Vannak hangok, amik csendet teremtenek. Van olyan frekvencia, ami tökéletesen rezonál az emberrel.
Létezik zene, amivel akár gyógyulni is lehet.
Az Atma Sound zenéjében keveredik a Bells (Hang drum) meditatív, éteri hangzása és az elektroakusztikus gitár játékossága, amit megfűszerez a transzcendens hangulatú ének. Az Atma Sound zenéje izgalmas és egyben elringató hangutazás 432 hertzen.
Három szóban: Steel, Strings and Chill.
Atma Sound: Mihók Anita - gitár, ének ; Szilágyi Sándor - Bells és Sunpan (Hang drum).

 

19.40 Shirayan Vajramutthí Harcművészeti Csoport előadása

A Shirayan Vajramutthi indiai eredetű harcművészeti stílus, amely az i.sz. 150-es években alakult a Himalája délkeleti területén. Alapítói egy indiai népcsoport királya (Devasharmi Maharaja), valamint három hindu harcos (Dhani, Pindu, Charaka), akik az akkori Vajramushthi katonai harci stílusnak is mesterei voltak. Az alapító mesterek közös tanítványaikra hagyták tudásukat, akik rendszerezték a tanításokat és kisebb gyakorlatozási csoportokat létrehozva, tanítani kezdték. A csoportok vándor életmódot folytattak, a tanításokat megőrizték és családon belül örökítették tovább, így azok széles körben sosem terjedtek el.

 

20.30 Juhász Gábor gitárművész és Szalay Péter duó
Juhász Gábor, az elismert jazz gitáros és Szalai Péter, az indiai ütőhangszerek hazai mestere erre az alkalomra hozták létre duójukat. Ez nem azt jelenti, hogy először zenélnek együtt. 1989-óta játszanak együtt többek között a Pangea, a TinTin, a Samsara együttesekben, Palle Mikkelborggal, a Szőke Szabolcs kvartettben.

 


21.15 Sivasakti Kalánanda Táncszínház: Táncképek. Indiai klasszikus, kortárs és néptánc koreográfiák az ezeréves indiai tánchagyomány tükrében.
Somi Panni Társulata az est műsorán klasszikus indiai darabok átiratait, klasszikus tánctechnikát felhasználó modern koreográfiákat és indiai néptáncokat mutat be.

 

22.00 Korai Öröm Akusztik vendégzenészekkel
A nagy elődök / Kőrösi Csoma Sándor, Baktay Ervin / útját követve számtalan nép kultúráját, zenéjét felvillantva jutunk el Indiába. Bebarangoljuk Indiát, a déli óceánparti területeitől egészen a Himalája lábáig. Az atmoszféra megteremtésében segítségünkre lesznek a fellépő vendégek is, speciális hangszereikkel / tabla, elektromos hegedű.

 

A Korai Acoustic Instrumental tagjai ezen az estén:
Csányi Viktor / dob /
Kilián Zoltán / basszusgitár /
Kovács Andor / gitár /
Paizs Miklós / fuyara, doromb, khöömei ének /
Vendégek:
Balázs Gergő / elektromos hegedű /


Egész este Indiai étterem...s meglepetések a kertben.

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek