A ceremóniamester imádja a finom ételeket, édességeket. Furcsa -és egyben szerencsés-, hogy ázsiában az étkezéseket nem szokták desszerttel lezárni, s így nincs is annyi desszert a palettán. Azonban streetfood-ként (és most már az éttermekben is) megtalálhatod az egyik nagy kedvencemet Mango Sticky Rice-t (thaiul : khao neow mamuang (ข้าวเหนียวมะม่วง), azaz a ragacsos rizses mangót. Behalás olyan finom, úgyhogy én itthon is el szoktam készíteni, egy kalóriamentesebb változatát.
A recept:
1 kg. Thai ragacsos rizs (esetleg pl:"Panda" jázmin rizs)
1l kókuszkrém 800 ml - a rizshez és 200ml az öntethez
150 g. xukor / nyírfacukor vagy kókuszvirág cukor
1 tk. só
Édes sárga mangó (k)
100 g. sárga mung bab
Vegyél pl a Culinárisban vagy a Vámház körúti Vásárcsarnok ázsia boltjában Thai ragacsos rizst. Ez nem azonos a hagyományos jázmin rizzsel (de én már szuper verziót készítettem a Panda thai jasmine rizsből is) Mosd át addig míg a víz már nem tejszerű a rizsportól és áztasd be egy éjszakára.
Másnap cseréld le a vizét és tedd fel főni. Mialatt főzöd el is kezdheted a kókuszkrémed elkészítését. Minél sűrűbb az alapanyag kókuszkrém annál jobb állaga lesz majd. Egy edénybe önts a kókuszkrémet és körkörös mozdulatokkal keverd össze, de csak egy irányba, mert különben megalszik, mint a tej! Adj hozzá a 150 gr xukor-t / nyírfacukrot vagy kókuszvirág cukrot plusz 1 tk. sót, és óvatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ebből 800 ml-t a még meleg ragadós rizshez adjál hozzá mialatt folyamatosan kevergesd kb 5-6-os fokozaton. Kóstolgasd az állaga miatt (a kihülés után még kb 10% nedvességet szív fel). A maradék 200ml lesz az öntet.
A sárga mung babot egy edényben (wokban) alacsony hőfokon ésolaj nélkül süsd át néhány percig, folyamatosan kevergetve mindaddig, amíg elkezdenek kissé arany színre és ropogósra válni.
Tisztítsd meg és szeleteld fel a mangód.
Tálalhatod is : ragacsos rizs, mangó, kókusz öntet és a tetejére mung bab. Jó étvágyat! :)
Kapcsolat
Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!