World Press Photo 2014 - ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

"Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminchárom éves múltra tekint vissza.

Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke a következőket mondta a díjazott alkotások kapcsán:

"Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról."

 

A World Press Photo mellett kísérő kiállítás is nyílik Peter Turnley French Kiss - A Love Letter to Paris (Francia csók - Szerelmes levél Párizshoz) című most megjelent könyve képeiből.

Peter Turnley világszerte ismert és elismert fotográfus. Felvételeit a Newsweek negyvenhárom esetben publikálta címlapon, gyakran jelennek meg munkái a világ legtekintélyesebb folyóirataiban. Elnyerte a szakma legjelentősebb díjait. Az elmúlt harminc évben több mint kilencven országban dolgozott, tanúja volt a legjelentősebb geopolitikai és történelmi eseményeknek. Fotói felhívják a figyelmet a társadalmi igazságtalanságokra. Turnley 1975 óta folyamatosan fényképezi fogadott otthona, Párizs mindennapjait. Bár az Egyesült Államokban született, életének több mint a felét Párizsban töltötte. Az 1980-as évek elején Robert Doisneau-nak, a híres francia fotográfusnak volt az asszisztense.

A World Press Photo 2014 kiállítás teljes ideje alatt A világ sárga keretben címmel képválogatás látható a National Geographic magazin legjobb idei képeiből."

 

Néprajzi Múzeum szeptember 26. (péntek) - október 26. (vasárnap)

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek