Curiosities

Most Extreme News The coolest wedding dresses Tips and Tricks

az Apple kiadta a macOS High Sierrát - Ceremóniamester ajánlja

Majdnem napra pontosan két hónappal a macOS Sierra 10.12.6, kilenc béta változat, és majdnem két héttel a GM után az Apple kiadta a macOS High Sierrát. A Ceremóniamestered azt ajánlja, hogy ne kapkodj és várj még vele, hogy az első "bug"-októl ne kapj agyvérzést...! ;)

Ez több újdonságot is hoz a rendszerben, noha többségük inkább a “motorháztető alatti”, így nem feltétlen szembetűnő, de mégis fontos. Nézzük, mik ezek!

Az Apple weboldala pedig az alábbiakat emeli ki az új rendszerről, ezeket most átemelnénk ide.

A rendszer szívébe épített új technológiák még megbízhatóbbá, sokoldalúbbá és gyorsabbá teszik a Macet, és kiváló alapot nyújtanak a jövő innovációinak. A macOS High Sierrán a legnépszerűbb macOS-appok és funkciók is kifinomultabbak. Ez az eddigi legcsúcsabb macOS.

Új technológiákkal felturbózva

Megújultak a macOS High Sierra alapvető technológiái, hogy a Mac legfontosabb funkciói magasabb szinten működjenek. Az átalakított adattárolástól a még jobb videóstreamelésen át a grafikus processzor teljesítményének hatékonyabb kiaknázásáig számos újítástól lesz még nagyobb élmény Macet használni.

Apple-fájlrendszer. Az adataid még nagyobb rendben.

A dokumentumaid, a fényképeid, a levelezésed, az alkalmazásaid. Ezek a számodra oly fontos dolgok a Mac számára csak puszta adatok. Az adatokat pedig egy fájlrendszer rendezi fájlokba és mappákba, melyeket egy kattintással elérhetsz. Eddigi fájlrendszerünket a Mac születésekor fejlesztettük ki, és azóta is nagyszerűen teljesít. Most viszont eljött az ideje, hogy lefektessük az új alapokat, és még jobban kihasználjuk a mai flash tárolós Macek új, innovatív lehetőségeit. A macOS High Sierrával együtt az összes, csak flash tárolós Macen bemutatkozik az Apple-fájlrendszer, melynek fejlett architektúrája fokozza a biztonságot, és még dinamikusabbá teszi a rendszert.

Fejlett. A napjaink flash technológiájához tervezett új 64 bites architektúra a jövő adattárolási lehetőségeire is felkészült.

Szélsebes. Egy pillanat alatt végrehajtja az olyan mindennapi feladatokat, mint a fájlok megkettőzése vagy egy mappa méretének meghatározása.

Minden tekintetben biztonságos. A beépített titkosítás, a lefagyásvédelem és az egyszerűbb menet közbeni biztonsági mentés révén még nagyobb biztonságban tudhatod az adataidat.

HEVC. Új standard a videózásban.

4K-s videók növekvő népszerűségével párhuzamosan egy új iparági szabvány is megérkezik a Macre – a H.265 néven is ismert HEVC (High Efficiency Video Coding).

A HEVC a H.264-hez, a jelenleg elterjedt videótömörítési szabványhoz képest akár 40%‑kal nagyobb tömörítésre képes. A HEVC-vel simább a videók streamelése, és azonos képminőség mellett is kevesebb helyet foglalnak a Maceden.

Metal 2. Új játékszabályok a grafikában.

Mac-élményt minden eddiginél jobban befolyásolja a számítógépedben lévő grafikus processzor (a GPU), és manapság egyre erősebb GPU-k kerülnek forgalomba. A Metal a macOS beépített technológiája, amellyel az appok kihozhatják a grafikus processzorból, amit csak lehet.

A Metal 2 nemcsak a vizuális élményen dob nagyot, hanem gépi tanulási és VR-lehetőségeket is nyújt, valamint a külső GPU-kat is támogatja a szórakozás és a munka során használt kreatív appoknál. A Metal 2 erejével a játékosok, a tartalom- és a szoftver­fejlesztők egyaránt valóra válthatják elképzeléseiket.

VR a Macen. Új világ nyílik előtted.

A macOS High Sierrával a fejlesztők most először teremthetnek interaktív virtuális valóságot a Macen az új 5K-s Retina kijelzős iMac, a 2017 végéig forgalomba kerülő új iMac Pro vagy más, külső GPU-val párosítható Mac segítségével.

A Valve SteamVR és a HTC Vive VR-szemüveg optimalizált támogatásával, valamint az olyan tartalomkészítő appokkal, mint a Final Cut Pro X, az Epic Unreal 4 Editor és a Unity Editor, a fejlesztőknek minden rendelkezésükre áll, hogy új, felfedezésre váró izgalmas világokat alkossanak számodra.

Kedvenc appjaid és funkcióid is felturbózva.

A Fotók app új funkciói megújítják a fényképek közötti navigációt, a képrendszerezést és -szerkesztést. A Safariban úgy böngészhetsz, ahogy szeretnél. A Mailben gyorsabban megtalálod a levelet, amit keresel. A macOS High Sierrával még nagyobb élményt nyújt a Mac.

Fotók. Többféle szerkesztési mód és rendezési elv, még több váo!

Mindenki imád a képeivel foglalkozni a Macen. Ezért a macOS High Sierra fejlesztésekor kiemelten figyeltünk rá, hogy az új eszközökkel hatékonyabbá és szórakoztatóbbá tegyük a fotótárad rendszerezését.

Kibővült oldalsáv. Központi szerepben.

A mindig látható oldalsáv segít gyorsabban megtalálni, amit keresel.

A kiterjesztett Importált elemek nézet minden korábbi importálást megmutat időrendi sorrendben, így közvetlenül megnézheted például a múlt havi nyaralás képeit. És az általad készített albumok is mindig szem előtt lesznek.

Rendszereznéd a fotóidat? Kész is.

A fotógyűjteményeidet azonnal leszűrheted a kedvenc szempontjaid szerint.

Az új kijelölésszámláló követi a kijelöléseidet, és a kiválasztott képeket egyszerre húzhatod egy albumba vagy exportálhatod az Íróasztalra. A képeidet csoportosan is elforgathatod, és kedvencként is megjelölheted – közvetlenül az eszköztárból.

A legjobb fotóidat tökéletesre szerkesztheted.

A hatékony eszközökkel – például a kontraszt finomhangolására szolgáló Görbékkel és a telítettség növelését lehetővé tevő Szelektív színnel – egyszerűen alkalmazhatsz finom kontraszt- és színbeállításokat a fényképeken.

Az új, profi képszerkesztés ihlette szűrőkkel pedig egy mozdulattal adhatsz jellegzetes stílust a képeidnek.

Éld újra legkedvesebb pillanataidat a megújult Emlékekkel.

A macOS High Sierra több mint egy tucat kategóriával – háziállatokkal, babákkal, szabadtéri tevékenységekkel, előadó-művészeti műfajokkal, esküvői témákkal, születésnapokkal és sport­eseményekkel – gazdagítja az Emlékek témáit, hogy még több számodra kedves emléket találhass meg itt.

Tedd dinamikusabbá Live Photóidat.

A Live Photos funkcióval készült képek szerkesztésekor próbáld ki az Ismétlés effektet, amellyel folyamatosan ismétlődő videóvá alakíthatod a fotóidat.

Az Oda-vissza effekttel pedig felváltva előre és visszafelé játszhatod le a videót. Ha Hosszú expozíciót használsz, a tükörreflexes gépeket idéző szépséggel moshatod el a víz mozgását, és fotózhatsz hosszú fénycsóvákat. A Live Photókat meg is vághatod, el is némíthatod, és mindegyikhez kiválaszthatsz egy kulcsfotót is.

Még többre leszel képes a külső fejlesztők appjaival.

Külső fejlesztők képszerkesztő alkalmazásaiban – például a Photoshopban és a Pixelmatorban – is megnyithatod a képeket közvetlenül a Fotókból, és a rendszer automatikusan vissza is menti a módosí­tásaidat a Fotók könyvtárába.

Emellett külső fejlesztők bővítményeit is letöltheted a Mac App Store-ból, hogy közvetlenül a Fotók appból rendelhess például bekeretezett nyomatokat, vagy hozhass létre weboldalakat a fényképeid felhasználásával.

A Személyek albumban nagyobb szerepet kapnak az arcok.

A Személyek album nagyobb bélyegképein és pontosabb csoportosításában könnyen megtalálod a kedvenc arcaidat.

Ha pedig az iCloud-fotó­könyvtárat is használod, albumaid tartalma mindig naprakész lesz minden eszközödön.

Közkedvelt funkciók most imádnivaló újdonságokkal.

Intelligens követésmegelőzés. Csak rád tartozik, merre böngészel.

Emlékszel még, amikor rákerestél arra a zöld mountain bike-ra, és utána jó ideig tele volt a böngésződ a reklámjaival, bármelyik weboldalra is látogattál?

A Safari mostantól gépi tanulás útján azonosítja azokat a hirdetőket és webhelyeket, amelyek követik az online tevékeny­ségedet, és eltávolítja az általuk elhelyezett követési adatokat. Így a böngészés a magánügyed marad.

Viszlát, automatikus lejátszás.

A Safari mostantól blokkolja a váratlan és kéretlen hangos videók automatikus lejátszását, így zavartalanul böngészhetsz.

Van olyan kedvenc webhelyed, ahol viszont minden videó érdekel? A Safari új, webhely­szintű beállításaiban engedélyez­heted, hogy a médiatartalom magától elinduljon.

Olvasónézet. Mindig bekapcsolva.

Használd automatikusan a Safari Olvasóját a funkciót támogató cikkekhez – így reklámok, navigációs elemek és más zavaró tényezők nélkül olvashatod a weboldalakat.

Szabd magadra kedvenc weboldalaidat.

A webhelyszintű beállításokkal személyre szabhatod, hogyan szeretnél netezni a Safariban.

Megadhatod például az oldalak nagyításának mértékét és a hely­meghatározás használatát, valamint szabályozhatod az értesítéseket és a tartalom­blokkolókat. Vagyis minden webhely úgy jelenik meg, ahogy szereted.

Gyorsabb netezés, még több filmélmény.

Internetezz a Safarival, a világ leggyorsabb asztali böngészőjével.

A teljesítmény­teszteken a Safari sorra mossa le az összes többi maces és windowsos böngészőt. Más böngészőkhöz képest az energiát is órákkal hosszabb időre be tudja osztani a netezéshez és a netflixezéshez.

Legpontosabb találatok. Okoskeresés a Mailben.

A Mailben is gyorsabb és egyszerűbb a keresés a Legpontosabb találatok funkcióval, ami elsőnek sorolja fel a keresésnek leginkább megfelelő üzeneteket.

A Legpontosabb találatok azt is tekintetbe veszi, hogy mely üzeneteket olvastad, melyik feladónak válaszolsz és kiket jelölsz meg VIP-ként. Sőt minél többször keresel, annál okosabb lesz.

Ragadj ki pillanatokat a FaceTime-ban.

A macOS High Sierrában Live Photón örökítheted meg a FaceTime-hívások legjobb pillanatait.

A beszélgetés mindkét résztvevője értesítést kap a kép készítéséről, a Live Photo pedig a Fotók app könyvtárába kerül a gépeden.

Tűzd előre a legfontosabb jegyzeteidet.

A Jegyzetekben legfelülre tűzheted a legfontosabb jegyzeteidet, például a bevásárlólistát, a teendőid listáját vagy a megbeszélések napirendjét, hogy mindig kéznél legyenek.

Sosem voltak még ilyen rendezettek a gondolataid.

Jegyezd fel: már táblázatba is írhatod.

Spontán vacsit szervezel a barátoknak? Fel szeretnéd jegyezni kedvenc csapatod mérkőzéseinek eredményét? Elszámolást vezetsz az üzleti utad költségeiről?

Minden adatot táblázatba rendezhetsz közvetlenül a Jegyzetek appban.

Oszd meg fájljaidat egyenesen az iCloud Drive-ból.

Az iCloud Drive-ban tárolt fájlokat egyszerűen megoszthatod egy rájuk mutató linkkel. Akiket meghívsz, a linkre kattintva máris belevethetik magukat a munkába a doku­mentumban – nem kell másolatokat készíteni, mellékleteket küldözgetni és különböző verziókkal bíbelődni.

iCloud-tárhely­csomagok. Lesz hely az egész családnak.

Mostantól az egész család osztozhat egy iCloud-tárhelycsomagon. 200 GB-os vagy 2 TB-os csomaggal is gondoskodhatsz róla, hogy mindenkinek elég hely jusson a fotói, videói, dokumentumai és más dolgai számára.

Kompatibilitás

A macOS High Sierra az összes olyan Mac-re elérhető, amire a macOS Sierra is:

  • MacBook: late 2009 vagy újabb
  • iMac: late 2009 vagy újabb
  • MacBook Air: 2010-es vagy újabb
  • MacBook Pro: 2010-es vagy újabb
  • Mac Mini: 2010-es vagy újabb
  • Mac Pro: 2010-es vagy újabb

Ha esetleg nem tudnánk, hogy milyen típusú a gépünk, akkor azt ez alapján ellenőrizhetjük: A Mac modellnevének és sorozatszámának megkeresése.

Hogyan telepíthető a macOS High Sierra?

Először is, készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a TimeMachine szolgáltatás segítségével, vagy pedig manuálisan. Mentés soha sem árt, most főleg azért nem, mert a fájlrendszer az SSD-vel rendelkező gépeken automatikusan APFS-re konvertálódik a frissítés során.

Ha lassan töltődik le a telepítő, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

Elképzelhető, hogy ami a Mac App Store-ból letöltődik, az csak egy 19,9MB-os kis app, ha ezt kaptuk a letöltéskor, akkor ez az app tölti le a telepítéshez szükséges fájlokat, amire adott esetben hibát kaphatunk:

A hivatalosan megjelent macOS High Sierra buildszáma 17A365, ami újabb, mint a GM, így ez a verzió azoknak is megjelenik frissítésként, akiknek a GM van fent.

Letöltés

Összességében tehát a macOS Sierra egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lett, ami mindenki számára ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

macOS High Sierra
  • macOS High Sierra
  • Méret: 4577.64 MB | Verzió: 10.13
  • Ár: Ingyenes | Értékelés: 
 

Ha a frissítés végén nem tölt be az új rendszer

Valószínűtlen, de adott esetben előfordulhat, hogy a frissítés végén nem tölt be az új rendszer, hanem bármi, nem megszokott képernyővel találkozunk, mint például kérdőjeles mappa, tiltó jelzés, lakatot ábrázoló ikon:

  

Ha ez a helyzet, akkor az Apple alábbi támogatási dokumentumából tájékozódhatunk a lehetséges megoldásokról: A Mac indulásakor megjelenő képernyők.

Most Extreme News The coolest wedding dresses Tips and Tricks

Szablya Ákos Master of Ceremonies

For the perfect wedding!

Contact

szablyaakoscm@gmail.com
+36 (20) 913-9994

: I agree that under the provisions of Article 6 (1) (a) and Article 7 of the General Data Protection Regulation (GDPR), the data controller shall treat my personal data as specified above in accordance with the GDPR and the Ceremoniamestered.hu website data management information using reply to me. I understand that according to the GDPR provisions I can withdraw my consent at any time.
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester győztes 2017

"Igazi öröm és büszkeség, hogy 2017-ben az ország legjobb ceremóniamestere cím győztese lettem a Hungarian Wedding Awards-on"

Hungarian Wedding Awards 2017

Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016

"It is an honor to have been among the three best ceremonies in the country in 2016 at the Hungarian Wedding Awards. "

Hungarian Wedding Awards 2016

: I understand and accept the Privacy Policy for handling my personal information
  • Follow us :

Time: 0.1252 ms | Memory: 3.27MB | Version: 3.5

Share : social facebook social google social twitter social pinterest social email