Tanácsok az esküvődre catering témában
Mi is az az esküvői catering? Mi a legfontosabb szempont a catering szolgáltató kiválasztásakor és mi kell ahhoz, hogy a Nagy napon minden a terveitek és igényeitek szerint alakuljon?
A catering szolgáltatás nem csupán az étel-ital biztosítását jelenti az esküvő tekintetében, magában foglalja az esküvői ebéd illetve vacsora megszervezését, lebonyolítását is. Ez magában foglalhatja a helyszín berendezését, az eszközök bérbeadását, (asztalok, székek, asztalterítők, étkészletek, tányérok, evőeszközök stb…) a menü elkészítését, felszolgálását. A szolgáltatók általában rendelkeznek előre összeállított menüsorokkal, de a saját menü ötleteiteket is beleszőhetitek a meglévő menüsorba vagy létrehozhattok egy teljesen új menüsort is.
A legsarkalatosabb kérdés mindig az mit és milyen formában kapnak majd a vendégek az esküvői asztalra. Az esküvő minősítését a vendégek szemszögéből a menü ízletessége jelentősen befolyásolja. Már a vendéglista összeállításakor érdemes a vendég neve mellé írni, ha ismert valamilyen étel allergiája, cukorbetegsége vagy vegetáriánus. A menü összeállításakor ne feledkezzetek meg róluk sem és a vendégsereg összetételére is figyeljetek, van-e sok kisgyerek illetve idős ember a listán. Az ő igényeiket is vegyétek figyelembe.
Az étkezés svédasztalos büfé vagy felszolgált tányérszervizes is lehet. Esetenként gálavacsora vagy grill party is választható, ha illik a helyszínhez illetve az esküvő jellegéhez. Ma már nem jellemző hogy csupán a magyar konyha ízei szerepelnek a lagzis menü étlapján. Legyetek kreatívok, de arra ügyeljetek, hogy ne essetek át a ló túlsó oldalára és kimaradjon a sok különleges finomság, mert a vendégek túl egzotikusnak találták. A desszert választásánál kérhettek gyümölcskosarat, csokiszökőkutat és a koktélbárnak is tuti sikere lesz.
A teljeskörű catering/partiszerviz szolgáltatás többnyire tartalmazza a szükséges eszközök mellett a dekorációt is. Erre külön térjetek ki a megbeszélés során érdeklődjetek a lehetőségek felől és mondjátok el az igényeiteket, elképzeléseiteket.
A catering szolgáltató kiválasztásakor mindenképpen érdemes előre tudni az alábbiakat:
A vendégek száma. Egy előzetes vendéglista, amely valamelyes képlékeny már első körben megszületik. Itt még leginkább a nagyságrend a fontos.
Van-e elehetőség speciális menü megrendelésére, amely ételallergiások, vegánok, diétázók és más eltérő menüt igénylők számára is fogyasztható.
Az alapanyagok beszerzési forrása: helyi beszállítók, frissesség, minőség
Víz és energia igény bel téren és kül téren is megoldható legyen.
A felszolgálók öltözése: van-e egyenruhájuk, ha igen illik-e az esemény jellegéhez. Az igazán igényes esküvőn a felszolgálók öltözéke is igényes és harmonizál minden mással.
Vannak-e rejtett költségek, szállítás például benne van-e az árban.
Mi történik a kimaradt ételekkel? Elcsomagolják a vendégeknek, megkapja egy alapítvány…stb.
Érdemes összeírni a felmerülő kérdéseket és mindent előre tisztázni.
írta : Katona Andrea
Kapcsolat
Kérdésed van, ceremóniamester ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!