Érdekességek

Legextrémebb hírek   Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek

Mint ceremóniamester a tiszteletdíjam, a ceremóniamesteri szolgáltatás ára az időpont függvényében változik. Mindemellett Ceremóniamester -ként ajánlom KEDVEZŐBB DÍJAZÁSÚ, ÁRÚ CEREMÓNIAMESTER TANÍTVÁNYAIMAT (akik magyar-angol-német-olasz nyelven is vállalnak CEREMÓNIAMESTER -ként esküvőket). ....  tovább olvasom ➡️

A Ceremónia Esküvő Magazinban megjelent cikkemet olvashatod el itt, de ha olvashatóbb szöveget szeretnél, akkor klikk ide : Szablya Ákos Ceremóniamester cikk

 

 

Igazi megtiszteletetés a hazai férfidivat "nagyágyúja" SCHIFFER MIKLÓS barátom interjúja velem az esküvőkről, esküvői divatról és még sok érdekességről. Klikkelj a cikk-re a szövegért! 

 

 

 

 

Hungarian Wedding Awards győztes Ceremóniamestere. Munkám elismerése a szakma részéről, de valójában Ti, kedves párjaim vagytok az igazi elismerésem : ceremóniamester visszajelzések 

 

 

Szerencsésnek érzem magam, hiszen sokadjára kértek fel, hogy írjak cikket újságokba. Most épp újra a Ceremónia esküvői magazinban. A ceremóniamester feladatkörérőll a felkészítési időszakban ill az esküvőkön címmel jelent meg egy kis írásom a többi jó kis cikk mellett. 

 

 

 

A ceremóniamester maximálisan ajánlja a pénteket, mint esküvői időpontot! Egy nők lapja café cikkből idéznék, ahol többek közt engem is, a Ceremóniamester Szablya Ákos -t is meginterjúvolta a péntekekkel kapcsolatban  tovább olvasom ➡️

 

 

Interjú, beszélgetés a Flyers magazinben esküvőkről, szokásokról, hogyan kezdődött és még sok érdekes kérdés-válasz vár a cikkben : KLIKK ha érdekel!

 

 

Ceremóniamester Szablya Ákos segít egy kicsit az étkezési etikett szabályaival , hogy hogyan használd....   tovább olvasom ➡️

 

 

 

Természetesen a saját preferenciáitok alapján. Én, a Ceremóniamester (-ed) csak pár, esetleg fel nem merült, új támpontot szeretnék adni mindehhez.   tovább olvasom ➡️

 

 

 

 

Mi is a ceremóniamesterség, a ceremóniamester?   tovább olvasom ➡️

 

 

 

Igazi megtiszteltetés, hogy ceremóniamesterként írhattam Dr. Schiffer Miklós: Köszönöm, kérem – Jómodor akkor is létezik, ha sokan nem hallottak róla. című  nagyszerű, olvasmányos alapművében... tovább olvasom ➡️

 

Egy újabb interjú esküvőkről, a szakmáról : a teljes cikkhez klikkelj a LINK -re!

 

Az esküvői mozgóképes trend mára már abszolút a cinematográfia az esküvői videóval szemben. Mit is jelent ez egy laikusnak!? Mindebben segít eligazodni a Ceremóniamester (-ed). 

 

Az egyik legfontosabb döntésetek a ceremóniamester, hiszen ő az esemény házigazdája, motora, jelképe.... tovább olvasom ➡️

 

 

 

Ceremóniamester vagy Vőfély!?? - a nagy kérdés! Mindkettőnek megvan a létjogosultsága és a maga helye.  tovább olvasom ➡️

 

A polgári házasságkötés ellentétben az egyházi ceremóniával, nem az egyház színe előtt és az egyházi törvények szerint, hanem az állam által e célra kirendelt polgári tisztviselő előtt a házassági jogot szabályozó állami törvény értelmében létrejövő házassági aktus.

A ceremóniamester segíti, koordinálja a be- és kivonulást, a vendégek ültetését. A csoportkép fotózást is az ő segítségével zajlik le.

A hivatalos anyakönyvvezető legújabb kiadása. Fiatalos, csinos és elegáns. Nagyobb lehetőségetek van a számotokra szimpatikus karakter kiválasztásában, arról ne is beszéljünk, hogy mennyivel rugalmasabbak és nincs a  helyszinnel való kötöttség sem! A szertartás szövegének kialakításában is sokkal rugalmasabbak.

Minden úgy zajlik, mint a polgári szertartáson szokott. A ceremóniamester segíti, koordinálja a be- és kivonulást, a vendégek ültetését.

A gyűrű az elkötelezettség, az összetartozás jelképe. Az eljegyzési gyűrűt a vőlegény ajándékozza a kedvesének szerelme szimbólumaként. A jegygyűrű áltálaban egy egyköves egyszerű gyűrű, amelyet a bal gyűrűsujjon szokás viselni, majd az esküvő napján áthúzni a jobbra.

A ceremóniamester a bevonulásnál a gyűrűvel kapcsolatos ügyekben is segédkezik.

Mint ceremóniamester  -nek gyakran teszik fel a kérdést : Lehet kedden, szerdán ....   tovább olvasom ➡️

 

 

 

A babona szerint, a fátyol megvédte a mennyasszonyt a rontástól (szemmel veréstől). A ceremóniamestered szerint csodás pillanat amikor a menyasszony apukája felemeli a fátylat és két puszival búcsúzik a lányától.

A Ceremóniamestered a dobócsokrot preferálja, mert... tovább olvasom ➡️

A menyasszonyt kísérő koszorúslányoknak koszorúslány csokor kerüljön a kezébe, ez lehetőleg egyforma és kevésbé legyen dekoratív, mint az esküvői csokor. Ha kislányok a koszorúslányok akkor  rózsaszirommal töltött kis kosárkát is adhatunk a kezükbe. Az egyforma ruha látványos pillanata lehet a bevonulásnak, s később is felismerjük kik voltak a kitüntetettek. A Ceremóniamestered szereti ha koszorúslányos  bevonulás van megtervezve. Az indításnál a ceremóniamester segédkezik akár kislányok, akár barátnők vannak.

A menyasszonyi csokor mellett nem szabad megfeledkezni a szülőköszöntő csokrokról sem. A ceremóniamester koordinálja, hogy a megfelelő pillanatban oda legyen készítve.
Ezeken túl szokás a vőlegénynek is egy kis kitűző, illetve a tanúknak is valamilyen apró virág. A férfi tanúnak ez rendszerint kitűző a vőlegényhez hasonlóan, a női tanúnak és a koszorúslánykáknak is ez gyakran csuklódísz.

 

A babona szerint legszerencsésebb, ha egy kisfiú a gyűrűhordozó. Ő viszi be az templomba, az oltárig a gyűrűket és adja oda az atyának. A Ceremóniamestered szerint a gyűrűskisfiú is egy kitüntetett személy és előszeretettel alkalmazza - ha épp a vendégseregben nincs kisfiú, úgy kiválthatjátok kislánnyal is.

Az esküvői kiegészítő a gyűrűpárna (és ennek a modern csodás variációi). A gyűrűpárnán érkeznek az oltárhoz a gyűrűk. Mutatós és igényességet jelent. A ceremóniamester figyel, rá hogy megfelelően rögzítve legyenek a gyűrűk.

 

Érkezéskor az étterem bejáratánál a vendégeket italokkal kínálják a felszolgálók.Esetleg falatkákkal és apró süteménnyel. Hiszen hosszú a program és ne legyen senki sem szomjas, vagy éhes. Figyelmes a vendégsereget egy pohár itallal fogadni, sőt igazán elegáns, ha epres, akár hibiszkuszos pezsgővel várjuk őket. Ez plusz költséget jelent ugyan, de rendkívül exkluzívvá tudja tenni a fogadást. Figyelem : sok helyen a welcome drinkért külön kell fizetni, azaz nem tartalmazza az italcsomag!

A Ceremóniamestered nem ajánlja a tömény italokat a vendégváráshoz, mert a nyári meleg és a tömény ital egyvelege kiszámíthatatlan hatást gyakorolhat a vendégseregre!

 

 

 

Miután elkészítettük a listát kik azok, akiket meghívunk a vacsorára is, gondolkodjunk el rajta, hogy szeretnénk-e ülésrendet, vagy a vendégek oda ülhetnek ahová szeretnének. Az utóbbinak az a hátránya , hogy  esetleg nem mindenkinek jut hely családtagjai, barátai mellett. Ha az ülésrend mellett döntünk, úgy ülnek majd le a vendégek, ahogy azt mi szeretnénk.


A legideálisabb, ha abc sorrendben vannak (sőt! a ceremóniamester ezt javasolja!) a nevek és utána az asztalszám és egy kísérő rajzon az asztalok elhelyezkedése a teremben.
Érdemes az ülésrendet a bejáratnál elhelyezni egy táblán, így a vendégek már ott megnézhetik, hol lesz a helyük. Adhatunk még a felszólgálóknak is papír formátumban ,hogy segíteni tudjanak. Az asztalokon névvel ellátott ültető kártyát lehet elhelyezni.

A ceremóniamester érkezéskor ellenőrzheti mindezeket és segédkezhet a személyzetnek az ültetésben.

 

Szinte elengedhetetlen kellék. Az emberek általában szeretik tudni, hogy milyen inyenc falatokkal kényeztethetik a gyomrukat illetve hogy milyen italokat lehet rendelni/kérni. A ceremóniamester ajánlja!

Nehéz kérdés! Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Tiszteletdíj, repertoár, látvány, flexibilitás, stílus,vendégeitek zenei ízlése, milyen cuccon szólalnak meg, mennyi ideig játszanak folyamatosan...és hasonló fontos kérdéseket hasonlítsatok össze! Végső soron a Ti ízlésetek, pénztárcátok fogja majd eldönteni melyiket választjátok. A ceremóniamester szereti egyes dj-ket és egyes zenekarokat is nagyon! :)

Az édes élet és a termékenység jelképe. A tortát a pár közösen vágja fel és az első szeletet egy tányérból fogyasztja el, szimbolizálva, hogy minden jót (és rosszat) megosztanak egymással. 

Általában a vastag cukor/marcipán máz tartja össze a mutatós tortákat, ami azonban általában a tányéron marad (mert ehetetlen), s így bizonyos szempontból kidobott pénz. Jól gondold át milyen tortát szeretnél! Szépet, de ehetetlent vagy finomat és kevésbé látványosat! Szerencsére már vannak kiegészítő megoldások is! A ceremóniamester megfontolásra ajánlja!

 

A pár apró figyelmességgel, esetleg házi készítésű emlékajándékkal búcsúzik a meghívottaktól.
A lehetőségek végtelenek... a Napkirály uralkodása alatt kristálycukrot adtak a násznépnek kisméretű nemesfém dobozkákba rejtve..


.. egy másik hagyomány szerint az ifjú pár 5 szem magot ajándékozott a násznépnek parányi csomagocskákba rejtve, amik az egy életen át tartó kapcsolat 5 fő alkotóelemét  jelképezik: az egészséget,a jólétet, a boldogságot, a termékenységet és a hosszú életet.


.....de lehet édesség, gyertya , szappan vagy ami a párszámára fontos, tetszetős.


A köszönetajándék a legtöbb esetben a dekoráció része, ezért harmóniája a többi díszítéssel nagyon fontos.

...és vannak újszerű modern megoldások is ! Adott esetben ez akár több 100000 Ft összegre is rúghat, így a ceremóniamester ajánlja, hogy légy körültekintő!

 

A party megkezdése a nyitótánc, melyet a pár táncol el, kettesben a táncparketten. Érdemes ezt mindig beiktatni, mert az esküvői etikett szerint addig nem illik a vendégeknek táncolniuk, míg meg nem történik a nyitótánc. A közös tánc után a menyasszony az apósát, a vőlegény pedig újdonsült anyósát viszi táncba, a két másik örömszülő pedig egymással táncol/és/vagy ezek után kérik fel őket is. Ezek után csatlakozhatnak a vendégek. Természetesen a ceremóniamester itt is segédkezik : felkonferál, zenét indíttat stb.

Évszázadokkal ezelőtt a menyasszony úgymond eladó volt : a lányos apák elvárták, hogy a házasodni szándékozó vőlegény komoly summával rendelkezzen,  mellyel a férfi bebizonyíthatta, hogy el tudja majd tartani asszonyát.
Ennek okán ma is kisebb-nagyobb összegért lehet a menyasszonyt táncba vinni. 

 A ceremóniamester a figyelmedbe ajánlja : Miben gyüjtsük? Ki gyűjtse?? Hagyományos lábos-fakanál vagy elegáns modern megoldások?? Fizetős? vagy más megoldások??

 

A vendégek közül néhány "elrabolja" a menyasszonyt és csak váltságdíjért kaphatja vissza gondatlan férje.
A vendégek egy része keresi, nagyobbik része unatkozik, néha színpadiasan megrendezett az egész, máskor balul sülhet el egy rossz poén. Úgyhogy a ceremóniamester kéri, hogy csak óvatosan, mert nincs olyan nagy geg értéke.  ...a ceremóniamestered másképp csinálja.....

A rossz szellemek csendben érkeznek és  félnek a nagy zajtól, ezért az ifjú pár, mielőtt belép a vacsora szinhelyére, egy tányért tör össze közösen, ebből egy darabot eltesznek emlékbe, hogy ez legyen az első és utolsó tányértörésük az életben, hiszen a gonosz szellemeket már elüldözték.


Ennek egy másik formája, hogy a menyasszonytánc végét jelezvén ,az ifjú férj tör össze egy tányért. A násznép szétrugdossa ezeket a cserépdarabokat, majd a menyasszonynak kell összesöpörnie,, ezzel is bizonyítva, hogy házias menyecske válik belőle.

A Ceremóniamestered természetesen adott esetben, ha igényed van rá ezt is koordinálja.

Leggyakrabban töltött káposzta vagy marhapörkölt, mindenesetre érdemes feltűntetni a menükártyán is. De ez lehet extra kert grill , kis falatkák, lángos, fine dining vagy amit szeretnétek!
A legtöbb helyen külön kell fizetni az éjféli vacsoráért . Érdemes figyelembe venni, hogy éjfélkor már nem tudnak annyit enni a vendégek, mint a vacsora alatt, így kevesebb is elég. Bevált szokás, hogy a teljes létszám 50%-ra kérnek éjféli vacsorát. A megmaradt sülteket is szokás újratálalni ilyenkor.

A ceremóniamester felkonferálja.

 

A Ceremóniamester fokozottan felhívja figyelmed a helyszinek megközelíthetőségére, parkolási lehetőségekre vagy akár távolról érkező, vidéki vendégek esetleges szállítására ill szállásuk biztosítására! Adott esetben, ha rosszak a parkolási lehetőségek a násznép egy része el fog késni az eseményről, mert nem kalkuláltak ezzel a ténnyel.

Egy idősebb pár félve hívott fel, hogy ők már igazán nem fiatalok, de ceremóniamestert szeretnének és elvállalnám-e az esküvőjüket!? Természetesen! Örömmel! Igazi megtiszteltetés! Egyébként mitől különbözne egy ilyen esküvő a többitől!? Sosem tudhatjuk, hogy kavarja az élet a lapjainkat és ha már így alakult akkor hozzuk ki belőle a legjobbatl! Nem az életkor számít, hanem a szervezés, lebonyolítás és Önök/Ti teszitek egyedi eseménnyé ezt a különleges napot! Különben is a profi ceremóniamester arról ismerhető fel, hogy minden körülmények közt az!
Itt derült ki számomra, hogy nem az életkor, hanem az életkedv és a vitalitás a legfontosabb. Sok fiatal megirigyelhette volna ezt a vidámságot és energiát! :)

Ajaaaaj! Mi van, ha egy meghívón a dress code is szerepel!??? A ceremóniamester segít kibogózni azt.... tovább olvasom ➡️

 

 

Eredetileg a falusi esküvőkön amíg a vőlegény .... tovább olvasom ➡️

 

Ceremóniamester blog ajánló

További érdekességek a ceremóniamester tollából
Legextrémebb hírek   Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek

Szablya Ákos Ceremóniamester

Hogy az esküvőtök tökéletes legyen!

Visszajelzések

Kapcsolat

szablyaakoscm@gmail.com
+36 (20) 913-9994

: Hozzájárulok, hogy az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6.cikk 1. bekezdés a) pontja, továbbá a 7.cikk rendelkezése alapján az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a Ceremoniamestered.hu weboldal adatkezelési tájékoztatója szerint kezelje, és azt felhasználva választ küldjön számomra. Megértem, hogy a GDPR rendelkezések szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester győztes 2017

"Igazi öröm és büszkeség, hogy 2017-ben az ország legjobb ceremóniamestere cím győztese lettem a Hungarian Wedding Awards-on"

Hungarian Wedding Awards 2017

Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016

"Megtiszteltetés, hogy 2016-ban az ország három legjobb ceremóniamestere között lehettem a Hungarian Wedding Awards-on. "

Hungarian Wedding Awards 2016

: Megértettem és elfogadom a személyes adataim kezelésére vonatkozó adatkezelési tájékoztatót
  • Kövess minket :

Time: 0.0455 ms | Memory: 1.5MB | Version: 3.5

Megosztom : social facebook social google social twitter social pinterest social email