A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel

Visszajelzések

#Hungarian Wedding Awards Winner

#Ceremóniamester

#Vélemények a Ceremóniamesterről

#Ceremóniamester referencia

Nagyon jó érzés, ha a konkurencia követendő CEREMÓNIAMESTER-nek, példaképnek tart, sőt még ceremóniamester életpálya riportot is készít velem. Megtisztelsz és köszi Kalányos Tamás.

Szablya Ákos, azon top ceremóniamesterek egyike, aki a legszélesebb korosztályban vezényelt már esküvőt.

Ha igazán őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor beláthatjuk, hogy az esküvői szolgáltatók számának gyarapodásával eléggé kiélezett lett a piaci verseny. Ezáltal a nívó süllyedni kezdett, a  könnyelmű, „húrokat pengetők” sokasága irigységet generál, a rutinrókák és évtizedek óta esküvőzök pedig fogják a fejüket.

Azonban vannak kivételek, akik nem csak hüledeznek, hanem előremutató lépéseket is tesznek azért, hogy ezt a nemes hivatást valóban életben tartsák és képviseljék annak nimbuszát. Szablya Ákos egy igazi példakép számomra. Mentorprogramot vezet, pályakezdőknek segít, tanácsot ad, workshopokat szervez. Fegyelmezett, vérprofi és hatalmas szíve van.

AZ UTAZÓ

Mit csinál egy ceremóniamester, amikor éppen nem esküvőt vezényel?

Pihen és a családjával van, na meg a hobbijával foglalkozik. Nekem például több kedvelt szabadidős tevékenységem van.

Az egyik az a zenehallgatás és gyűjtés. Mindamellett audofil, vájtfülű vagyok. Régebben punk ill electro-industriál és dark ambient műfajban zenéltem (Tormentum in Aeternum; Pecsa, Humgaro Carot fesztivál, Fekete-lyuk koncertek) amit a mai napig hallgatok, valamint a kortárs skandináv jazz és barokk komolyzene is nagy kedvencem. 

A másik kedvenc hobbim a kertészkedés. Kertes házban lakom, így lehetőségem van a környezetem rendezgetni, szépítgetni. Mint ázsia fannak,  egy 35000 literes koi tavacskám is van, ami örömteli elfoglaltságot jelent (és persze elég komoly időigényes karbantartást is).

"Ahogy Japánban gondolják: a kerten való tevékenység, tökéletesre alakítása egyben a belső világ analógiája, egyfajta meditáció is"

Az olvasás is hozzá tartozik az életemhez. Van egy jelentős méretű könyvtáram és mint tanulmányaim központi részét képezve azt hiszem ami a metafizikai tradicionalitás magyar vonatkozásában itthon megjelent, az meg is van. 

 

Az utazásaidról is mesélj kérlek!

Előbb jártam be a fél világot, mint hogy autóm lett volna. 1987 óta járom Ázsiát. Utazásaim célpontja általában szent helyek, szellemi csomópontok felkeresése. Így kétszer is körbejártam India legcsodásabb templomait, először Mumbaiból észak felé téve egy nagy kört Kolkatában végezve, majd második alkommal dél felé irányulva és ugyanott befejezve azt.

"Utazásaim célpontja általában szent helyek, szellemi csomópontok felkeresése"

Érinthettem a szent Gangesz vizét Benáreszben, jártam Turuvannamalaiban, Sri Ramana Maharshi ashramjában, belélegezhettem az Arunachala levegőjét, ahol a 20. század legnagyobb mestere élt.

Ezenkívül bejártam Kínát, Hong Kong-ot, Macaut, Mongoliat, Nepált, Burmában háromszor, Kambodzsába már hétszer voltam - először még 1997-ben, amikor Pol Pot, a vörös khmerek vezére még élt  (akkoriban még nem volt veszélytelen oda utazni,így mondhatni kalandos volt, hiszen kétszer ránk is lőttek), 

Indonéziában: Szumátrán, Jáván, Balin, Gilin világoltam, de emelett voltam olyan szerencsés, hogy már 3x láttam Prambanan 9. században épült hindu templomait és Borobudur hihetetlen piramissztúpáját Yogjakarta mellett.

Voltam Malajziában, Szingapúrban,Vietnamban, Laoszban és Thaiföldön rengetegszer, hiszen a legjobb kiindulási pont (olcsó Air Asia légitársaság) felfedezni Ázsiát.

Persze a Európában sok helyen, USA-ban, Kubában, Egyiptomban, Petrában, Mexicóban, Guatemalában és Belize-ben is voltam már, de számomra szellemi szempontból többet jelent KELET.

Ákos utazásairól a lenti linkeken bővebben is olvashattok. (Kőbe vésett mágia, Aranyködben izzadó Istenek, Elefántháton a tigrisek nyomában)

"Kötelezővé tenném mindenkinek ezeket az utazásokat, hogy lássanak nyomorban élő és mégis önzetlen, tiszta szívű  embereket, hogy az értékrendjük helyére kerüljön, hogy ráeszméljenek arra, hogy mi a fontos az életben"

 

Az életedben a sport és a harcművészet is kimagaslóan jelen volt. Erről mit tudhatunk?

A japán szellemi vonal, ezen belül is a harcművészet, valóban jelentős szerepet játszott az életemben. Kaicho Adámy István dojojában tanultam kyokushinkai karatét. Ójama Maszutacu magyarországi edzésén 2x is részt vehettem, valamint ültem az Ibusz-Oyama Kupák bírói asztalánál, Hajdu Ráfis Gábor barátommal felváltva rizszsákot dobálva, gongot kongatva wink

"Az életemet a karaténak, a budo-nak szerettem volna szentelni, ezért is lettem testnevelő tanár, de az élet sokszor másképp keveri a lapokat"

 

Mindenesetre örök hálával és mélységes tisztelettel tartozom bizonyos személyeknek, akik fogaskerekek voltak az életemben, így Kaicho Adámy Istvánnak, Kozma Andrásnak, akitől advaita védántát tanulhattam 17 éven át.Dr.  Baranyi Tibor Imrének, Dr. László Andrásnak és műveiken keresztűl Sri Ramana Maharshi-nak, Guenonnak, Evola-nak, Hamvas Bélának, Kaczvinszky Józsefnek, Erdei Zolánnak. Persze megannyi fontos fáklyaként lobogó jelzőtűz "könyv" van amivel találkozhat az ember így akár a Védák, az Upanishádok, a Bhagavad Gítá, Shankara kommentárjai,  a Biblia, a Korán, stb. A kyokushin karate után figyelmem ugyanúgy keletre szegeződött, először a zen buddhizmus, a tibeti bön felé érdeklődtem, majd végérvényesen az advaita védánta irányában köteleződtem el, ami az elmélyedésem fő irányvonalát képviseli a mai napig.

Mindig fontos volt neked a test és a lélek harmóniája?

Persze valamilyen szempontból igen, hiszen itt a fizikai világban látszólag testünkön keresztül funkcionálunk, bár ezt mélyebben kifejteni nem alkalmas ez a riport. Gyerekkoromban a szigorú nevelés és szobafogságok miatt rengeteget olvastam.

Kedvenceim már akkor is a misztikus történetek voltak. 15 éves gimnazista kissrácként talált meg az az érzés, hogy nyissak a Kelet felé. Mivel kíváncsi voltam, hogy mit mond a nyugati tudomány az emberről, így a keleti tanulmányaim mellett később szomato-pszichoterapeuta diplomát is szereztem Jerome Liss (Harvard), Maurizio Stupiggia és Rubens Kignel professzorok vezetésével.

MÉRNÖKI PÁLYA VAGY MÉGSEM?

 

A családi életedből mit kaptál ekkortájt? Ők mit szerettek volna, hogy te milyen szakmát sajátíts el?

Mérnöki pályára készültem, hisz az egész családomban minden férfi valamilyen mérnök. Apám azt szerette volna, ha én is az leszek, de nekem ez nagyon nem jött be. Bár matematika és a fizika faktra jártam, hiába voltam jó bennük, de igazából nem ez érdekelt.

Mindig is a sport vonzott, már 6-7 éves koromban vízilabdáztam, majd kosaraztam, sport lőttem, később a kyokushinkai világa vonzott, ami pedig hozta a keleti vonzalmamat.

Nehéz út volt ez, amig ide eljutottál?

Heti 5 edzésünk volt, ebből heti 2, mint uchideshik (belső tanítványok), ami nagyon kemény testi- és szellemi képzés volt, hála Hanshi-nak. Ez az erő indított el, ez segített abban, hogy ma az legyek, aki vagyok.

Nem hiányzik a karate az életedből?

Otthon zsákolok, eljárok edzeni, biciklizni, szóval a sport, a mozgás még mindig jelen van az életemben.

 

Na de hogy lettél te ceremóniamester?

15 éve kezdtem  az esküvőkkel foglalkozni. Először fotós szerettem volna lenni, hiszen a fél világot végigfotóztam és állítólag jó szemem van hozzá. Fotóztam is egy esküvőn Erdélyi Gábor neves fotós mellett, de utána mint ceremóniamestert dobtak be a mélyvízbe - és jól debütáltam; jöttek felkérések-  így  fotós szándékom okafogyottá vált, gyakorlatilag azóta a ceremóniamesterkedés a  hivatásom.

 

A "TÖBBSZÁZAS" CM

Emlékszel még az első párodra? Milyen élmény volt ez számodra?

Nagyjából igen. A 15 év alatt több, mint 500 párom volt már. A social network-ön keresztűl sokukkal tartjuk is a kapcsolatot. Megannyi élményre, érzésre emlékszem és ha valaha elfelejteném, akkor ott az oldalamon az a 300 vélemény,  amit visszaolvasva újra felidéződnek az esküvők. Amúgy érdekes, hogy nem kronológiai sorrendben emlékszem az esküvőkre, hanem az intenzitása, élménye az, ami eszembe jut ilyenkor.

 

"Volt olyan esküvő, ami például régen volt, de még is nagy hatással van rám a mai napig"

 

Most is épp egy párral találkoztál. Mi van olyankor, ha épp nem működik a kémia köztetek?

Megmondom nekik.

Ezt meglehet mondani?

Naná. Simán. Ilyenkor szívesen ajánlom magam helyett tanítványaimat ill. kollégákat.

 

Persze a kérdésem nem a mostani párra vonatkozik.

De akár lehetett volna a mostani is. Nem szabad kompromisszumokat kötni, se a párnak, se a szolgáltatóknak, hisz az senkinek sem jó. Ennyi év távlatából tapasztalatként mondom, hogy mindenkinek ezt kéne tennie. Ezt kiegészítve, -és nem ellentmondva magamnak- egyébként valójában :

"A legtöbbet az ember mindig azokból az esküvőkből tanulhat, ami nem úgy sikeredik, mint ahogy elképzeltük"

 

Mondanál példákat?

Hirtelen leeszakad az ég, kigyullad valami, összeverekednek a vendégek, nem odaillő az egyik szolgáltató, nem érkezik meg a torta vagy a vendég fellépő stb, stb. Hiszen ezeket a helyzeteket kell megoldani, jóesetben úgy, hogy ezt se a pár ill a vendégsereg  észre se vegye.

A jóga is azt tanítja, hogy az embernek nem azzal kell foglalkoznia, amiben járatos és ügyes, hanem pont azzal, ami még nem megy.

Online keresnek meg először?

95%-ban igen és kb. 5%-ban telefonon. Sokszor vicces, hogy amikor kimegy egy árajánlat  -ki sem használva a kötelezettség mentes találkozót-  a párok sorozatban ugyanazt válaszolják - mint valami, valahonnan kikopizott szöveget: „most sajnos nem rád esett a választásunk”.

Fontos a személyes találkozó?

Igen. Kimondottan ragaszkodom hozzá. Meg kell ismernünk egymást épp azért, hogy ők vagy én nemet tudjunk mondani, ha szükséges. Azonban, mint ahogy említettem ez nagyon ritkán fordul elő. Honlapomon a párok visszajelzéseiből árnyalt képet lehet kapni a személyemről, munkámról.

"Valójában ez a legfontosabb direkt információ egy CM munkásságáról, mert így első kézből -a pároktól- tudják meg hogy is dolgozott a ceremóniamester"

A PROFI

Mitől számít profinak egy ceremóniamester? 

Mi is a profizmus szó jelentése és eredete? A latin professiō szóból származik; szakképzett és gyakorlott (személy), aki már elsajátította szakmája részleteit, és ezeket megfelelően és eredményesen alkalmazza tevékenységében. Az alkalmazás tökéletességének különböző szintjeit az elért eredmények mennyisége és minősége mutatja;  valamely szakma hivatásos művelője, hivatásos, foglalkozásszerű,  a professzionizmus alapján működő ill. űzött, szakértői, mesteri….

Minden szakmában bizonyos helyzeteken, szituációkon “át kell égni”, hogy profivá válhass. Minőség a lényeg, ami az átminősített mennyiségen keresztül jön létre.

Említetted, hogy kb 500 párral volt már közös ünneplés. Emlékszel a legidősebbekre, akinek esküvőt vezettél?

 

Hogyne. Volt egy nagyon kedves párom, ahol a vőlegény 70 év fölött járt már, a menyasszony pedig 60 körül.

 

Mikre ügyeltél az esetükben a ceremónia közben?

Ugyanarra, mint mindenki másnál. A hangulatra, az esküvői történésekre, a közös beszúrt kis programokra, a vendégekre, a többi szolgáltatóra egyszóval mindenre. Nyilván az esetükben nem kértem, hogy rockabilizzenek a parketten, bár megtenném egyébként, ha azt látom, hogy vevők rá. Ha ők szeretnének önfeledten, vadul, a hajukat rázva táncolni, akkor én mindent elkövetek, hogy megélhessék azt. De nyugalom, vigyázok mindenkire.

Akkor megállapíthatjuk, hogy széles a paletta, amin mozogsz?

Igen, a szakmában van is egy ilyen megállapítás, hogy a Szablya Ákos az a ceremóniamester, akinek már minden korosztályban, helyszínen volt már esküvője.

 

Anyagi szempontból is széles körben vállalsz ceremóniamesteri feladatot?

Természetesen kis falusi lagzit is vállalok, egészen a luxus high-end kastélyos esküvőkig. Ha tényleg engem szeretnének, akkor nem teszek különbséget ebben sem. Mint ahogy határon innen és túlra is gyakran hívnak - Cipruson pl. 600 fős esküvőt is vezettem már.

 

 

VŐFÉLY VAGY CM? EZ ITT A KÉRDÉS!

 

Anélkül, hogy általánosítanék, a vidéki esküvőkön nem a vőfélyt várják inkább?

Ehhez kapcsolódóan van egy történetem. Egyik esküvőn az örömapa vőfélyt várt és kiakadt a "modern verziójától".  A lakodalom végén, a búcsúzáskor, leállíttatta a zenét, elkérte a mikrofont és megjegyezte, hogy most már egy életre megtanulta ki is, mi is a ceremóniamester, majd megköszönte mindazt amit nyujtottam. Felajánlotta, ha valaha feléjük járok, akkor ugorjak ba hozzájuk, mert a vendége vagyok a borászatából pár üveg finomságra. Szóval ez is egy olyan örömszülős történet, amire nagyon jó szívvel emlékszem.

Miként készülsz egy nagyköltségvetésű esküvőre?

Ugyanúgy állok hozzá minden esküvőhöz. Ott is vendégek, örömszülők és izgatott házasságra lépő párok vannak. 

 

Nem izgul ilyenkor jobban az ember?

Nincs miért. Hiszen ugyanúgy koncentrálni kell és ugyanúgy a maximumot kell nyújtanom nekik.

Egyáltalán van, amin izgulni szoktál egy lagzikor?

Csak egy szegmens van és az az utazás. Hiába a waze, bármi történhet. Azonban már ebben is rutinom van. Figyelembe véve, hogy melyik településen, városban van az esküvő, az utazásra dupla annyi időt tervezek, mint amit a waze ajánl. Volt, hogy 1 órát kellett ülnöm egy dugóban. Olyan is előfordult, hogy a kerekem összeszedett egy csavart az útról és csak a betervezett plusz idő miatt tudtam egy gumishoz lekanyarodni és így odaérni arra a határmenti esküvőre. A balatoni vagy az M3-as csúcsról nem is beszélve. Szóval kalkulálok, rászámolok, időben elindulok. 

Ennyi idő után nem lehet kiégni ebből a szakmából?

Attól függ hol van a súlypont. Nálam az ember az . Én valóban szeretem, amit csinálok. Örömmel tölt el, motivál. Hálás vagyok a párjaimnak, a többi szuper szolgáltatónak, hogy együtt létrehozhatunk egy örök emléket.

Képzeljünk el három vektort.  Az egyik amihez ért az ember, a második, amiből meg tud élni, a harmadik pedig, hogy szereti azt, amit csinál. Ha ebből legalább kettő megvan az ember életében, akkor már boldognak mondhatjha magát. Sajnos ez elég ritka, az én esetemben pedig mindhárom megvan.

„én tényleg szeretem, amit csinálok.”

MENTOR ÉS OKTATÓ

 

Összefoglalva mit jelent az esküvő számodra?

Az egy boldog életesemény, amit a segítségemmel még magasabb színvonalra emelhetünk. Ez nagyon nagy ajándék az élettől. Ezen kívül -nem akarok álszent lenni- de igenis örömmel tölt el a pozitív visszajelzés, a hála.

 

Van egy mentorprogramod is, amiben pályakezdő ceremóniamestereket segítesz. Kik jelentkezhetnek hozzád?

Számomra nagyon fontos, hogy a tapasztalataimat átadhassam azoknak az érdeklődőknek, akik valóban hivatásként tekintenek erre a szakmára. Workshopokat tartok, amiben a műsorvezetésről, az esküvőkről, helyzetekről, piaci működéséről tanítok.

Ezeken az alkalmakon mindig vannak olyan jelöltek, akikben azt látom, hogy érdemes lenne még komolyabban foglalkozni velük. Most is van 7 állandó tanítványom, akikkel már tizen éve sikeresen dolgozom együtt.

 

„Az én szerepem valójában olyan, mint egy szerető szülőé, aki fogja a gyermekei kezét”

 

Milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valakiből igazán jó ceremóniamester lehessen?

1. Intelligencia

2. Kiváló kommunikáció

3. Kifogástalan megjelenés

4. Szakmai alázat

 

Köszönet a képekért : Hídvégi Gabriella,  Vámos Csaba, Herczeg Zoltán, Szegfi Robi, plusz : Sajnos pár kép fotósára nem emlékszem, így jelezd kérlek, ha felismered saját fotód, hogy megjemlíthesselek!

Az útiképeket saját maga, a ceremóniamester, a gyerekkoriakat a család  készítette smiley

 

Az eredeti cikk: https://www.kalanyosceremonia.hu/blog/71-a-ceremoniamester-aki-imadja-delkelet-azsiat

 

Utazásos  újságokban megjelent írásaim ha érdekelnek, akkor az alábbi linkekre klikkelve el is tudod olvasni:

KŐBE VÉSETT MÁGIA - KAMBODZSA - CEREMÓNIAMESTER AJÁNLJA

ARANYKÖDBEN IZZADÓ ISTENEK - BANGKOK - CEREMÓNIAMESTER AJÁNLJA

ELEFÁNTHÁTON A TIGRISEK NYOMÁBAN - CEREMÓNIAMESTER AJÁNLJA

CEREMÓNIAMESTER AJÁNLJA - UTAZZÁSAIM A NAGYVILÁGBAN 1. - KAMBODZSA 

 

Master of Ceremonies's feedbacks 

ceremóniamester visszajelzések

 Ceremóniamester facebook

Ceremóniamester TikTok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel Ceremóniamester Szablya Ákos | A Ceremóniamester, aki imádja Délkelet-Ázsiát - egy újabb interjú velem Szablya Ákos ceremóniamesterrel


Még ez is érdekelhet - a Ceremóniamester ajánlja

Válogatás visszajelzéseinkből, írásainkból és az esküvői kisokosból

Ani és Barni + a Ceremóniamester

Lassan 5 hónapja volt az esküvőnk, de mintha tegnap lett volna…Számunkra hihetetlen, hogy 12:00-kor kezdtünk el készülődni és hirtelen hajnali 4:00 lett. Nem volt egy szusszanásnyi időnk sem, folyamatos készenlét, fotó, meglepetés videó, körtánc, pálinka, rally, torta…és minden ment a maga útján, hiszen Te kordináltad. Egyikőnk sem szeret szerepelni, és mégis úgy voltunk  középpontban, hogy észre sem vettük. Nem tudunk elég hálásak lenni, hogy segítetted a napunkat és, ha csak erre a napra is, de sikerült elfelednünk mi is folyik a világban.  Minden percét imádtuk - és köszönjük a sorsnak, hogy az első és egyetlen dátumunkon összeházasodhattunk. Kívánunk neked még millió boldog csodás esküvőt  Ani és Barni     You can read more english language: MC's feedbacks   ill még vagy több száz visszajelzést olvashatsz magyarul: ceremóniamester visszajelzések Sőt a Ceremóniamester -ed facebook1 és CM2 oldalain a párok meg vannak jelölve a hitelesség kedvéért (hisz annyi kamu referenciát olvashattál már máshol), sőt így még írhatsz is Nekik ;) Kövess a hivatalos oldalamon: https://www.facebook.com/szablyaakoscm/        

Elefántháton a tigrisek nyomában - ceremóniamester ajánlja

A Ceremóniamester (-ed) szokott irogatni: verset, prózát legfőképp magának. Már jó pár írásom megjelent különböző folyóiratokban. Most épp egy utazással kapcsolatos élményözönt osztanék meg Veletek a csodás Thaiföldről. ;) 

A NAGY NAP KARMESTERE: A CEREMÓNIAMESTER – interjú SZABLYA ÁKOS CEREMÓNIAMESTERREL

Interjú, beszélgetés a Flyers magazinben esküvőkről, szokásokról, hogyan kezdődött és még sok érdekes kérdés-válasz vár a cikkben : KLIKK ha érdekel!    
Vissza a Ceremóniamester visszajelzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ceremóniamester ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!