Vigyázz! Veszélyes ásványvizek! - ceremóniamester ajánlja

Ceremóniamester blog

"Akár halálos is lehet a vizekben talált anyag

Az egyik kifogásolt anyag, amiből a határértéken felül találtak, a pseudomonas aeruginosa egy nagyon gyakori baktérium, megtalálható a földben, a vízben, a bőrfelületeken és az ember által létrehozott, mesterséges környezetekben is. - írja az Index.

 

 

Az anyag az állatokban és az emberben is képes betegséget okozni, vagy káros lehet a sérült szövetekre és a legyengült immunrendszerre. Kisebb baj, ha a pezsgőfürdőzés után (a bárányhimlőhöz hasonló) apró kiütéseket találunk magunkon, de okozhat gyulladást (leggyakrabban a fülön lehet észlelni), égési sebeket és vérmérgezést is.

Ilyen hatásai vannak külsőleg, ám ha a tüdőbe jut, vagy a húgyutakba, akár halálos is lehet, hiszen szerves anyagokkal táplálkozik. A kórházakban sajnos gyakran megtalálható helytelenül vagy egyáltalán nem fertőtlenített eszközökön, mint a katéter, ezek fertőzéseket okoznak.

A másik anyag, ami a határérték felett volt (0,1 milligramm/liter), az a nitrition. Az Index azt írja, hogy ez az anyag legfőképp 6 hónap alatti csecsemőkre ártalmas, mert légszomjat, methemoglobin-túltermelést, kekcsecsemő-szindrómát okoz - ezek mind keringési elégtelenségek. Fertőtlenítőkből és a földművelésből is a vízekbe kerülhetett. 

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

Három márka volt érintett, a Pannon-Aqua, az Aquitas Zafir és a Saguaro Mizse, melyeket az ellenőrök a Lidl, az Aldi és az One Euro üzleteiben találtak. Az érintett termékek részletes adatait itt nézhetitek meg.

 

A Lidl kiadta az esetre vonatkozó közleményét:

A Lidl Magyarország kiemelt figyelemmel kezeli a termékeinek minőségét és az élelmiszerbiztonságot, ezért a továbbiakban az előírásokon felüli, fokozott ellenőrzést vezet be az ásványvizek forgalomba kerülésének tekintetében – írja közleményében a diszkontlánc.

A Lidl a Nébih vizsgálata alapján az érintett ásványvizeket a hatósággal együttműködve haladéktalanul levette a polcairól. A LIDL Magyarország nagy hangsúlyt fektet a kiváló, kifogástalan minőségű termékek forgalmazására, ezért arra kéri vásárlóit, amennyiben az érintett termékekből vásároltak, azt vigyék vissza bármelyik üzletükbe, a vételárát megtérítik."

Forrás : MTI, NÉBIH

"Az érintett termékek:

1. 1,5 literes Pannon-Aqua szénsavmentes - One Euro Store, II. kerület, Retek utca - Pseudomonas aeruginosa
2. 1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. májusi lejárat) - Hatvan, Lidl - Pseudomonas aeruginosa
3. 1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. januári lejárat) - Hatvan, Lidl - Pseudomonas aeruginosa
4. Aquitas Zafír enyhe - Hatvan, Aldi - nitrition
5. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
6. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavas - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
7. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - nitrition
8. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 21-i lejárat) - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
9. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 25-i lejárat) - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
10. 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
11. 1,5 literes Aquitas Zafír enyhe - Biatorbágy, Aldi-raktár - Pseudomonas aeruginosa
12. 1,5 literes Saguaro Mizse szénsavmentes - Szigetszentmiklós, Lidl - Pseudomonas aeruginosa"

Forrás : HVG

 

Vissza a Ceremóniamester blog bejegyzésekhez

Kapcsolat

Kérdésed van, ajánlatot kérnél, kérlek írd meg, és keresni foglak!

Érdekességek

Legextrémebb hírek Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek