Érdekességek

Legextrémebb hírek   Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek

az Apple kiadta a macOS High Sierrát - Ceremóniamester ajánlja

Majdnem napra pontosan két hónappal a macOS Sierra 10.12.6, kilenc béta változat, és majdnem két héttel a GM után az Apple kiadta a macOS High Sierrát. A Ceremóniamestered azt ajánlja, hogy ne kapkodj és várj még vele, hogy az első "bug"-októl ne kapj agyvérzést...! ;)

Ez több újdonságot is hoz a rendszerben, noha többségük inkább a “motorháztető alatti”, így nem feltétlen szembetűnő, de mégis fontos. Nézzük, mik ezek!

Az Apple weboldala pedig az alábbiakat emeli ki az új rendszerről, ezeket most átemelnénk ide.

A rendszer szívébe épített új technológiák még megbízhatóbbá, sokoldalúbbá és gyorsabbá teszik a Macet, és kiváló alapot nyújtanak a jövő innovációinak. A macOS High Sierrán a legnépszerűbb macOS-appok és funkciók is kifinomultabbak. Ez az eddigi legcsúcsabb macOS.

Új technológiákkal felturbózva

Megújultak a macOS High Sierra alapvető technológiái, hogy a Mac legfontosabb funkciói magasabb szinten működjenek. Az átalakított adattárolástól a még jobb videóstreamelésen át a grafikus processzor teljesítményének hatékonyabb kiaknázásáig számos újítástól lesz még nagyobb élmény Macet használni.

Apple-fájlrendszer. Az adataid még nagyobb rendben.

A dokumentumaid, a fényképeid, a levelezésed, az alkalmazásaid. Ezek a számodra oly fontos dolgok a Mac számára csak puszta adatok. Az adatokat pedig egy fájlrendszer rendezi fájlokba és mappákba, melyeket egy kattintással elérhetsz. Eddigi fájlrendszerünket a Mac születésekor fejlesztettük ki, és azóta is nagyszerűen teljesít. Most viszont eljött az ideje, hogy lefektessük az új alapokat, és még jobban kihasználjuk a mai flash tárolós Macek új, innovatív lehetőségeit. A macOS High Sierrával együtt az összes, csak flash tárolós Macen bemutatkozik az Apple-fájlrendszer, melynek fejlett architektúrája fokozza a biztonságot, és még dinamikusabbá teszi a rendszert.

Fejlett. A napjaink flash technológiájához tervezett új 64 bites architektúra a jövő adattárolási lehetőségeire is felkészült.

Szélsebes. Egy pillanat alatt végrehajtja az olyan mindennapi feladatokat, mint a fájlok megkettőzése vagy egy mappa méretének meghatározása.

Minden tekintetben biztonságos. A beépített titkosítás, a lefagyásvédelem és az egyszerűbb menet közbeni biztonsági mentés révén még nagyobb biztonságban tudhatod az adataidat.

HEVC. Új standard a videózásban.

4K-s videók növekvő népszerűségével párhuzamosan egy új iparági szabvány is megérkezik a Macre – a H.265 néven is ismert HEVC (High Efficiency Video Coding).

A HEVC a H.264-hez, a jelenleg elterjedt videótömörítési szabványhoz képest akár 40%‑kal nagyobb tömörítésre képes. A HEVC-vel simább a videók streamelése, és azonos képminőség mellett is kevesebb helyet foglalnak a Maceden.

Metal 2. Új játékszabályok a grafikában.

Mac-élményt minden eddiginél jobban befolyásolja a számítógépedben lévő grafikus processzor (a GPU), és manapság egyre erősebb GPU-k kerülnek forgalomba. A Metal a macOS beépített technológiája, amellyel az appok kihozhatják a grafikus processzorból, amit csak lehet.

A Metal 2 nemcsak a vizuális élményen dob nagyot, hanem gépi tanulási és VR-lehetőségeket is nyújt, valamint a külső GPU-kat is támogatja a szórakozás és a munka során használt kreatív appoknál. A Metal 2 erejével a játékosok, a tartalom- és a szoftver­fejlesztők egyaránt valóra válthatják elképzeléseiket.

VR a Macen. Új világ nyílik előtted.

A macOS High Sierrával a fejlesztők most először teremthetnek interaktív virtuális valóságot a Macen az új 5K-s Retina kijelzős iMac, a 2017 végéig forgalomba kerülő új iMac Pro vagy más, külső GPU-val párosítható Mac segítségével.

A Valve SteamVR és a HTC Vive VR-szemüveg optimalizált támogatásával, valamint az olyan tartalomkészítő appokkal, mint a Final Cut Pro X, az Epic Unreal 4 Editor és a Unity Editor, a fejlesztőknek minden rendelkezésükre áll, hogy új, felfedezésre váró izgalmas világokat alkossanak számodra.

Kedvenc appjaid és funkcióid is felturbózva.

A Fotók app új funkciói megújítják a fényképek közötti navigációt, a képrendszerezést és -szerkesztést. A Safariban úgy böngészhetsz, ahogy szeretnél. A Mailben gyorsabban megtalálod a levelet, amit keresel. A macOS High Sierrával még nagyobb élményt nyújt a Mac.

Fotók. Többféle szerkesztési mód és rendezési elv, még több váo!

Mindenki imád a képeivel foglalkozni a Macen. Ezért a macOS High Sierra fejlesztésekor kiemelten figyeltünk rá, hogy az új eszközökkel hatékonyabbá és szórakoztatóbbá tegyük a fotótárad rendszerezését.

Kibővült oldalsáv. Központi szerepben.

A mindig látható oldalsáv segít gyorsabban megtalálni, amit keresel.

A kiterjesztett Importált elemek nézet minden korábbi importálást megmutat időrendi sorrendben, így közvetlenül megnézheted például a múlt havi nyaralás képeit. És az általad készített albumok is mindig szem előtt lesznek.

Rendszereznéd a fotóidat? Kész is.

A fotógyűjteményeidet azonnal leszűrheted a kedvenc szempontjaid szerint.

Az új kijelölésszámláló követi a kijelöléseidet, és a kiválasztott képeket egyszerre húzhatod egy albumba vagy exportálhatod az Íróasztalra. A képeidet csoportosan is elforgathatod, és kedvencként is megjelölheted – közvetlenül az eszköztárból.

A legjobb fotóidat tökéletesre szerkesztheted.

A hatékony eszközökkel – például a kontraszt finomhangolására szolgáló Görbékkel és a telítettség növelését lehetővé tevő Szelektív színnel – egyszerűen alkalmazhatsz finom kontraszt- és színbeállításokat a fényképeken.

Az új, profi képszerkesztés ihlette szűrőkkel pedig egy mozdulattal adhatsz jellegzetes stílust a képeidnek.

Éld újra legkedvesebb pillanataidat a megújult Emlékekkel.

A macOS High Sierra több mint egy tucat kategóriával – háziállatokkal, babákkal, szabadtéri tevékenységekkel, előadó-művészeti műfajokkal, esküvői témákkal, születésnapokkal és sport­eseményekkel – gazdagítja az Emlékek témáit, hogy még több számodra kedves emléket találhass meg itt.

Tedd dinamikusabbá Live Photóidat.

A Live Photos funkcióval készült képek szerkesztésekor próbáld ki az Ismétlés effektet, amellyel folyamatosan ismétlődő videóvá alakíthatod a fotóidat.

Az Oda-vissza effekttel pedig felváltva előre és visszafelé játszhatod le a videót. Ha Hosszú expozíciót használsz, a tükörreflexes gépeket idéző szépséggel moshatod el a víz mozgását, és fotózhatsz hosszú fénycsóvákat. A Live Photókat meg is vághatod, el is némíthatod, és mindegyikhez kiválaszthatsz egy kulcsfotót is.

Még többre leszel képes a külső fejlesztők appjaival.

Külső fejlesztők képszerkesztő alkalmazásaiban – például a Photoshopban és a Pixelmatorban – is megnyithatod a képeket közvetlenül a Fotókból, és a rendszer automatikusan vissza is menti a módosí­tásaidat a Fotók könyvtárába.

Emellett külső fejlesztők bővítményeit is letöltheted a Mac App Store-ból, hogy közvetlenül a Fotók appból rendelhess például bekeretezett nyomatokat, vagy hozhass létre weboldalakat a fényképeid felhasználásával.

A Személyek albumban nagyobb szerepet kapnak az arcok.

A Személyek album nagyobb bélyegképein és pontosabb csoportosításában könnyen megtalálod a kedvenc arcaidat.

Ha pedig az iCloud-fotó­könyvtárat is használod, albumaid tartalma mindig naprakész lesz minden eszközödön.

Közkedvelt funkciók most imádnivaló újdonságokkal.

Intelligens követésmegelőzés. Csak rád tartozik, merre böngészel.

Emlékszel még, amikor rákerestél arra a zöld mountain bike-ra, és utána jó ideig tele volt a böngésződ a reklámjaival, bármelyik weboldalra is látogattál?

A Safari mostantól gépi tanulás útján azonosítja azokat a hirdetőket és webhelyeket, amelyek követik az online tevékeny­ségedet, és eltávolítja az általuk elhelyezett követési adatokat. Így a böngészés a magánügyed marad.

Viszlát, automatikus lejátszás.

A Safari mostantól blokkolja a váratlan és kéretlen hangos videók automatikus lejátszását, így zavartalanul böngészhetsz.

Van olyan kedvenc webhelyed, ahol viszont minden videó érdekel? A Safari új, webhely­szintű beállításaiban engedélyez­heted, hogy a médiatartalom magától elinduljon.

Olvasónézet. Mindig bekapcsolva.

Használd automatikusan a Safari Olvasóját a funkciót támogató cikkekhez – így reklámok, navigációs elemek és más zavaró tényezők nélkül olvashatod a weboldalakat.

Szabd magadra kedvenc weboldalaidat.

A webhelyszintű beállításokkal személyre szabhatod, hogyan szeretnél netezni a Safariban.

Megadhatod például az oldalak nagyításának mértékét és a hely­meghatározás használatát, valamint szabályozhatod az értesítéseket és a tartalom­blokkolókat. Vagyis minden webhely úgy jelenik meg, ahogy szereted.

Gyorsabb netezés, még több filmélmény.

Internetezz a Safarival, a világ leggyorsabb asztali böngészőjével.

A teljesítmény­teszteken a Safari sorra mossa le az összes többi maces és windowsos böngészőt. Más böngészőkhöz képest az energiát is órákkal hosszabb időre be tudja osztani a netezéshez és a netflixezéshez.

Legpontosabb találatok. Okoskeresés a Mailben.

A Mailben is gyorsabb és egyszerűbb a keresés a Legpontosabb találatok funkcióval, ami elsőnek sorolja fel a keresésnek leginkább megfelelő üzeneteket.

A Legpontosabb találatok azt is tekintetbe veszi, hogy mely üzeneteket olvastad, melyik feladónak válaszolsz és kiket jelölsz meg VIP-ként. Sőt minél többször keresel, annál okosabb lesz.

Ragadj ki pillanatokat a FaceTime-ban.

A macOS High Sierrában Live Photón örökítheted meg a FaceTime-hívások legjobb pillanatait.

A beszélgetés mindkét résztvevője értesítést kap a kép készítéséről, a Live Photo pedig a Fotók app könyvtárába kerül a gépeden.

Tűzd előre a legfontosabb jegyzeteidet.

A Jegyzetekben legfelülre tűzheted a legfontosabb jegyzeteidet, például a bevásárlólistát, a teendőid listáját vagy a megbeszélések napirendjét, hogy mindig kéznél legyenek.

Sosem voltak még ilyen rendezettek a gondolataid.

Jegyezd fel: már táblázatba is írhatod.

Spontán vacsit szervezel a barátoknak? Fel szeretnéd jegyezni kedvenc csapatod mérkőzéseinek eredményét? Elszámolást vezetsz az üzleti utad költségeiről?

Minden adatot táblázatba rendezhetsz közvetlenül a Jegyzetek appban.

Oszd meg fájljaidat egyenesen az iCloud Drive-ból.

Az iCloud Drive-ban tárolt fájlokat egyszerűen megoszthatod egy rájuk mutató linkkel. Akiket meghívsz, a linkre kattintva máris belevethetik magukat a munkába a doku­mentumban – nem kell másolatokat készíteni, mellékleteket küldözgetni és különböző verziókkal bíbelődni.

iCloud-tárhely­csomagok. Lesz hely az egész családnak.

Mostantól az egész család osztozhat egy iCloud-tárhelycsomagon. 200 GB-os vagy 2 TB-os csomaggal is gondoskodhatsz róla, hogy mindenkinek elég hely jusson a fotói, videói, dokumentumai és más dolgai számára.

Kompatibilitás

A macOS High Sierra az összes olyan Mac-re elérhető, amire a macOS Sierra is:

  • MacBook: late 2009 vagy újabb
  • iMac: late 2009 vagy újabb
  • MacBook Air: 2010-es vagy újabb
  • MacBook Pro: 2010-es vagy újabb
  • Mac Mini: 2010-es vagy újabb
  • Mac Pro: 2010-es vagy újabb

Ha esetleg nem tudnánk, hogy milyen típusú a gépünk, akkor azt ez alapján ellenőrizhetjük: A Mac modellnevének és sorozatszámának megkeresése.

Hogyan telepíthető a macOS High Sierra?

Először is, készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a TimeMachine szolgáltatás segítségével, vagy pedig manuálisan. Mentés soha sem árt, most főleg azért nem, mert a fájlrendszer az SSD-vel rendelkező gépeken automatikusan APFS-re konvertálódik a frissítés során.

Ha lassan töltődik le a telepítő, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

Elképzelhető, hogy ami a Mac App Store-ból letöltődik, az csak egy 19,9MB-os kis app, ha ezt kaptuk a letöltéskor, akkor ez az app tölti le a telepítéshez szükséges fájlokat, amire adott esetben hibát kaphatunk:

A hivatalosan megjelent macOS High Sierra buildszáma 17A365, ami újabb, mint a GM, így ez a verzió azoknak is megjelenik frissítésként, akiknek a GM van fent.

Letöltés

Összességében tehát a macOS Sierra egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lett, ami mindenki számára ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

macOS High Sierra
  • macOS High Sierra
  • Méret: 4577.64 MB | Verzió: 10.13
  • Ár: Ingyenes | Értékelés: 
 

Ha a frissítés végén nem tölt be az új rendszer

Valószínűtlen, de adott esetben előfordulhat, hogy a frissítés végén nem tölt be az új rendszer, hanem bármi, nem megszokott képernyővel találkozunk, mint például kérdőjeles mappa, tiltó jelzés, lakatot ábrázoló ikon:

  

Ha ez a helyzet, akkor az Apple alábbi támogatási dokumentumából tájékozódhatunk a lehetséges megoldásokról: A Mac indulásakor megjelenő képernyők.

Ceremóniamester blog ajánló

További érdekességek a ceremóniamester tollából
Legextrémebb hírek   Legmenőbb esküvői ruhák Leghasznosabb tippek

Szablya Ákos Ceremóniamester

Hogy az esküvőtök tökéletes legyen!

Kapcsolat

szablyaakoscm@gmail.com
+36 (20) 913-9994

: Hozzájárulok, hogy az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6.cikk 1. bekezdés a) pontja, továbbá a 7.cikk rendelkezése alapján az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a Ceremoniamestered.hu weboldal adatkezelési tájékoztatója szerint kezelje, és azt felhasználva választ küldjön számomra. Megértem, hogy a GDPR rendelkezések szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016
Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester győztes 2017

"Igazi öröm és büszkeség, hogy 2017-ben az ország legjobb ceremóniamestere cím győztese lettem a Hungarian Wedding Awards-on"

Hungarian Wedding Awards 2017

Wedding awards gála - Ceremóniamester Mester jelölés 2016

"Megtiszteltetés, hogy 2016-ban az ország három legjobb ceremóniamestere között lehettem a Hungarian Wedding Awards-on. "

Hungarian Wedding Awards 2016

: Megértettem és elfogadom a személyes adataim kezelésére vonatkozó adatkezelési tájékoztatót
  • Kövess minket :

Time: 0.1397 ms | Memory: 1.23MB | Version: 3.5

Megosztom : social facebook social google social twitter social pinterest social email